Szerző szerinti böngészés "Peles, Ferenc"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 104)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Szabadon hozzáférhető A Debreceni Egyetem Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézetének múltja és jelene(2013) Fekete, István; Sipos, Péter; Peles, Ferenc; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető A nyerstej-minták feltételezetten Escherichia coli számának vizsgálata néhány tejtermelő gazdaságban(2006) Peles, Ferenc; Szabó, András; Béri, Béla; Keresztúri, PéterTétel Szabadon hozzáférhető A penészgombák szaporodására és mikotoxin termelésére ható tényezők a gabona tárolása során, és a megjelenő törzsek azonosítási módszerei(2013) Nyéki, Ágnes; Peles, Ferenc; Győriné Mile, IrmaTétel Korlátozottan hozzáférhető A Salmonella előfordulása a baromfi termékekbenNagy, Viktória; Peles, Ferenc; Hallgatóné Stánicz, Ildikó; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA Salmonella az emberek és az állatok bélflórájának tagja, innen a környezetbe kerülve beszennyezheti az élelmiszereket is. Dolgozatom célja, hogy feltérképezzem a Salmonella előfordulását a baromfi termékekben, valamint megvizsgáljam a különböző szerotípusok megoszlását. A dolgozatban szereplő vizsgálatokat az Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit Kft. Miskolci Regionális Élelmiszerlánc Laboratóriummal együttműködve végeztük el. A dolgozatban a 2020-ban és 2021-ben a laborba érkező valamennyi baromfihús minta, valamint a baromfifeldolgozás területéről származó csizmatampon minta eredményeit dolgoztam fel. A baromfihús mintákat három csoportra osztottam fel: késztermék, félkész termék és nyers termék. A Salmonella kimutatási vizsgálatokat az MSZ EN ISO 6579- 1:2017 szabvány és annak módosításait tartartalmazó MSZ EN ISO 6579-1:2017/A1:2020 szabvány szerint végeztük el. A Salmonella törzsek végső típusmeghatározása a referencia-központban történt.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A sörtörköly potenciális élelmiszer alapanyagként történő előállításának és felhasználhatóságának vizsgálataKovács, Ferenc; Peles, Ferenc; Nagy, Vivien; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA sörtörköly élelmiszeripari alapanyagként való felhasználhatósága a vizsgálat eredményeiből úgy látszik teret nyerhet az iparban, mert nem jelent meg a kísérletek során kizáró mikrobafaj, vagy arra utaló karakterisztikus telep az agar lemezeken, a szita analízis eredményeiből pedig igazolódott a darált alapanyag felhasználhatósága. A sörtörköly magas rost- és fehérjetartalmú, részecskeeloszlása alapján felhasználható sör, liszt, tészta, kenyér, édesség, snack és húsipari termékek előállításában. A sörtörköly hozzáadása növelheti a termékek rosttartalmát és javíthatja azok organoleptikus tulajdonságait. A sörtörköly felhasználása csökkentheti a termékek előállítási költségeit és hozzájárulhat a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz. A sörtörkölyből nedves frakcionálási eljárással magas rost- és fehérjetartalmú alapanyagot is elő lehet állítani. A nedves törköly nagyságrenddel magasabb élő mikrobaszámmal rendelkezett, de láthattuk, hogy a szárítás hatására csökkent a telepképzésre alkalmas bakteriális biológiai egységek száma, a termék vagy alapanyag hosszabb távú eltarthatósága lehetővé válik a szárítás után, ez új kapukat nyithat a hosszútávú élelmiszeripari felhasználására és alkalmazásának elterjedésére. További kutatásokra van szükség a sörtörköly optimális felhasználásának meghatározásához az élelmiszeriparban. Ezek alapján a sörtörköly hatalmas potenciállal bíró értékes alapanyag lehet az élelmiszeriparban, elsősorban édesipari, sütőipari, snackipari termékek szárított és darált sörtörköly felhasználásával történő előállításában.Tétel Szabadon hozzáférhető A szőlő fertőző tőkeelhalásban szerepet játszó gombák izolálása és azonosítása hagyományos és molekuláris biológiai módszerekkel a Tokaj-hegyaljai borvidéken(2014) Kovács, Csilla; Peles, Ferenc; Xie, Hongtao; Bérczesné Szojka, Anikó; Hajdu, Gréta; Bihari, Zoltán; Karaffa, Erzsébet MónikaTétel Szabadon hozzáférhető A tartástechnológia hatása a nyers tej mikrobiológiai állapotára(2008) Peles, Ferenc; Máthéné Szigeti, Zsuzsa; Béri, Béla; Szabó, AndrásTétel Korlátozottan hozzáférhető Az Abaújtej Közös Vállalat élelmiszer-biztonsági helyzetének megítélése a gomolya sajt vizsgálatán keresztül(2013-11-22T10:41:26Z) Aros, Loretta; Peles, Ferenc; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarEgy friss felmérés szerint a közeljövőben az élelmezés lesz az egyik legfontosabb kérdés világszinten. Az élelmiszerek iránti igények, és a népesség növekedésének összekapcsolódása hatalmas kihívást jelent. Azonban amellett, hogy az emberiség számára kellő mennyiségű élelmiszert biztosítsanak, arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a táplálék kifogástalan minőségű legyen.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az Abaújtej Közös Vállalat nyomonkövetési rendszerének bemutatása, félzsíros kakaós poharas tej példáján keresztül(2013-11-22T10:29:17Z) Sánta, Klaudia; Peles, Ferenc; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA minőség fogalma az emberiséggel egyidős. A napjainkban is zajló rohamos gazdasági - társadalmi fejlődés az élelmiszer-minőségügy területén is megköveteli a lépéstartást.A 178/2002 EK rendelet 2005. 01.01-től kötelezően előírja a termékek és összetevőik nyomon követését. A nyomon követés szorosan kapcsolódik az élelmiszer-biztonsághoz és minőségbiztosításhoz, mert a fogyasztók jobban bíznak az olyan termékekben, melyek visszakövethetők.Ennek értelmében minden esetben el kell látni a terméket egy olyan jelöléssel, mely egyedi, egyértelmű azonosítást tesz lehetővé.Tétel Szabadon hozzáférhető Adverse Effects, Transformation and Channeling of Aflatoxins Into Food Raw Materials in Livestock(2019) Peles, Ferenc; Sipos, Péter; Győri, Zoltán; Pfliegler, Valter Péter; Giacometti, Federica; Serraino, Andrea; Pagliuca, Giampiero; Gazzotti, Teresa; Pócsi, IstvánTétel Szabadon hozzáférhető Antifungal activity of anthocyanins from purple field corn cob against Botrytis cinerea and Fusarium species(2012) Asadollahi, Mojtaba; Bódi, Zoltán; Peles, Ferenc; Karaffa, Erzsébet MónikaTétel Szabadon hozzáférhető Bacteria in the milk of sheep with or without mastitis- mini Review(2019-05-23) Tonamo, Andualem; Komlósi, István; Peles, FerencFrom a nutritional point of view, sheep milk is more valuable than cow and goat milk and the interest for sheep milk is increasing in many countries. However, sheep milk is easily contaminated during milking, handling, and transport and it is an ideal medium for bacterial propagation. Consequently, sheep milk spoils quite quickly. The proper, clean handling of milk is not only of sanitarian interest, but it also serves the farmers’ interests, because contaminated milk may not be distributed, and is unsuitable for producing good quality products. Following this technological trend, this review addresses the bacterial composition of sheep milk with and without mastitis. Even though sheep milk contains a lot of bacteria, this review article highlighted total plate count, Enterobacteriaceae, coliform, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Salmonella spp. and Streptococcus spp. Mastitis in sheep is a vital cause of mortality, reduction in milk production and early culling. The reported risk factors for mastitis in sheep were age, a case of mastitis, breed, husbandry systems, and location. The main priority should be implementation of programs to minimize human pathogenic bacteria and mastitis in raw ewe milk.Tétel Szabadon hozzáférhető Bacteria in the milk of sheep with or without mastitis- mini Review(2019) Tonamo, Andualem; Komlósi, István; Peles, FerencTétel Szabadon hozzáférhető Bacteriological Quality of Raw Ovine Milk from Different Sheep Farms(2020) Tonamo, Andualem; Komlósi, István; Varga, László; Czeglédi, Levente; Peles, FerencTétel Korlátozottan hozzáférhető Baromfihús lehetséges mikrobiológiai kockázatának bemutatása a Gastor Kft. vizsgálati eredményei alapjánMorong, Erzsébet; Peles, Ferenc; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarMivel az élelmiszer az ember egyik legalapvetőbb szükséglete, évről évre egyre fontosabbá válik az, hogy az alapanyagok, félkész és kész termékek úgy kerüljenek az asztalra, hogy azok semmiféle megbetegedést ne okozzanak a fogyasztók számára. Annak érdekében, hogy ez így is történjen, az előállítások során rendkívüli figyelmet kíván a megfelelő minőségű alapanyag beszerzése, technológiai folyamatok helyessége és a HACCP (HazardAnalysis and Critical Control Points veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok) betartása, valamint a mikrobiológiai szennyeződések elkerülése, vagy esetleges jelenlétük során azok elhárítása. Az Escherichia coli, a Salmonella, valamint az összcsíra jelenléte a vágóhídon, ezenfelül Salmonella által okozott megbetegedések, tüneteinek kezelése, Escherichia coli és az összcsíra tulajdonságainak bemutatása.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház minőségbiztosítási rendszerének és a konyha általános higiéniájának bemutatása(2012-04-13T08:06:52Z) Miklós, Éva; Peles, Ferenc; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarAz élet számos területén egyre meghatározóbb a minőség. A minőségi élet egyik alappillére a megfelelő táplálkozás, ami elképzelhetetlen az élelmiszerek megfelelő minősége, biztonsága nélkül, tehát mikrobiológiai és egyéb kémiai szennyeződésektől menetesnek kell lennie. Emiatt az élelmiszerek megfelelő minőségének biztosítása érdekében az élelmiszer előállító és feldolgozó üzemekben a minőségügyi rendszerének kialakításánál figyelembe kell venni a HACCP követelményeit, a MSZ EN ISO 9000 szerinti megfelelőséggel együtt. Diplomamunkám során górcső alá akartam vonni, hogy minél részletesebben megismerhessek egy, már régóta meglévő és működő HACCP rendszert. Ennek érdekében dolgozatom témájául egy HACCP rendszer működtetésének felülvizsgálatát, a működés tapasztalatainak összefoglalását választottam. Mindezt a dokumentáció átfogó ismertetésével, elemzésével, illetve a HACCP rendszer bemutatásával, a konyhaban évente elvégzett mikrobiológiai/higiéniai vizsgálatokon való részvétellel, azok eredményének elemzésével próbáltam elérni. A higiéniai vizsgálatok során kapott eredményeket összehasonlítottam az előző évek tapasztalataival, hogy következtetni tudjak a termékbiztonság, a tisztaságra és a higiénia állapotáról. A dolgozat megírására a Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban kaptam lehetőséget.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A bevásárlás során használt eszközök higiéniai állapota(2013-11-25T08:33:35Z) Forgony, Edit; Peles, Ferenc; DE--ATC--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA legtöbb nyers élelmiszer szennyezett valamilyen mikroorganizmussal, legyen az egy egyszerű indikátor, vagy egy patogén faj, ezek a vásárlás során nemcsak a bevásárlókocsik belsőfelületeit, hanem a hazaszállítás eszközeit, a bevásárlótáskákat is megfertőzhetik, ha nincsenek megfelelően elkülönítve az élelmiszerek, ez pedig akár élelmiszereredetű megbetegedéshez is vezethet. Nemcsak a bevásárlószatyrok lehetnek mikroorganizmusok közvetítői, hanem a bevásárlás során az üzletekben használt bevásárlókocsik és –kosarak is, hiszen ezeket nap, mint nap több száz, különböző egészségi állapotú ember használja, így óhatatlan, hogy pl. a mikroorganizmusok ne kerüljenek rá azok fogóira, így megteremtve az esélyét annak, hogy a következő vásárló elkapja az előző használó baktériumait. A nyers húsok csomagolása is szennyezett lehet valamilyen mikroorganizmussal, melyek a vásárlás során rákerülhetnek az eszközökre, így megteremtődik a fertőződés esélye. Fontos felhívni a vásárlók figyelmét ezekre a veszélyekre, hogy azokat eltudják kerülni. A szakdolgozatomban az előbb említett problémákkal foglalkozom.Tétel Szabadon hozzáférhető Biological Control and Mitigation of Aflatoxin Contamination in Commodities(2021) Peles, Ferenc; Sipos, Péter; Kovács, Szilvia; Győri, Zoltán; Pócsi, István; Pusztahelyi, TündeTétel Korlátozottan hozzáférhető Búza- és borsócsírák molibdénnel, illetve szelénnel történő kezelése, valamint mikrobiológiai vizsgálatuk(2011-10-20T10:05:04Z) Bódi, Éva; Kovács, Béla; Peles, Ferenc; DE--ATC--Mezőgazdaságtudományi KarBár Magyarországon a csírafogyasztás még nem örvend olyan nagy népszerűségnek, mint a Távol-Keleti országokban, kiemelkedően magas tápértékük miatt érdemes lenne beépíteni táplálkozási szokásainkba, hiszen gazdagon tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, esszenciális aminosavakat és esszenciális zsírsavakat. A csíráztatáshoz egy egyszikű (búza, Triticum aestivum) illetve egy kétszikű (zöldborsó, Pisum sativum) növény magját választottam, mivel a két növénytípus tápanyagfelvételében jelentős eltérések vannak. A csírákon végzett kísérleteimet 2 fő csoportra különíthetjük el: 1. A csírák molibdénnel, illetve szelénnel történő kezelése 2. A csírák mikrobiológiai vizsgálataTétel Szabadon hozzáférhető Characterization of Staphylococcus aureus isolates recovered from milk samples(2006) Peles, Ferenc; Wagner, Martin; Hein, Ingeborg; Rieck, Petra; Gutser, Klaus; Keresztúri, Péter; Béri, Béla; Szabó, András