Szerző szerinti böngészés "Remenyik, Judit"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 27)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Antocianin tartalmú rágótabletta formulálása direkt préseléses eljárássalSzabó, Levente; Váradi, Judit; Vasvári, Gábor; Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszék; DE--Gyógyszerésztudományi Kar; Remenyik, Judit; Fenyvesi, Ferenc; Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszertechnológiai TanszékA funkcionális élelmiszerek hasznossága megkérdőjelezhetetlen manapság, hisz az egészséges táplálkozást hivatott egészségmegőrző hatásokkal kiegészíteni. Ezen speciális élelmiszerek előállítása számos esetben gyógyszertechnológiai megoldásokat is kíván, megfelelő formulálásához a gyógyszerészi szemlélet is hozzájárul. Kutatásunk alapját az a kérdés jelentette, hogy milyen formában lehetne az antocianinok fogszuvasodás elleni hatását leghatékonyabban kihasználni. A rágógumi fogyasztása mindennapos tevékenységünkké vált az évek során, a fogszuvasodás ellenes hatása régóta ismert, amely a WHO szerint krónikus népbetegség. Ezért gondoltunk a rágógumira, mely rutiszerű cselekvéssel köti össze az egészségmegőrzést, biztosítja a hatóanyag megfelelő tartózkodási idejét a szájüregben és nem utolsó sorban a „beteg” együttműködését is. A munkánk során használt meggypempőt a Debreceni Egyetem Élelmiszertechnológiai Intézetében állították elő. Rágógumi alapként pedig a Health in Gum (HiG-04) közvetlen préseléssel feldolgozható rágógumi bázist használtunk, melyet a CAFOSA biztosított számunkra. Kísérleteinkhez a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszékén rendelkezésre álló berendezéseket használtuk. Előzetes kísérletek alapján ipari léptékben is alkalmazható technológiai eljárást a közvetlen préselést választottuk, mely módszerrel kiküszöbölhetjük a hő és nedvességtartalom okozta stabilitási és eltarthatósági problémákat. A formulálás fontos szempontja volt, hogy az összetétel cukormentes és alacsony citromsav tartalmú legyen, az egyes formulációk stabilitását állomány és kioldódási vizsgálatokkal ellenőriztük. A kutatásunk eredménye, hogy laboratóriumi léptékben kifejlesztettük azt a technológiai eljárást – beleértve a megfelelő eszközöket és paramétereket -, melynek léptéknövelésével középüzemi és ipari méretekben is kivitelezhető a gyártási folyamat.Tétel Szabadon hozzáférhető The bioactive compounds of sour cherry (Prunus cerasus) with special regards to antioxidant activity and antioxidant density(2005-09-14) Veres, Zsuzsanna; Remenyik, Judit; Nyéki, József; Szabó, Zoltán; Popovics, László; Holb, Imre; Fári, Miklós GáborEvidence suggests that a diet high in fruits and vegetables may reduce the risk of chronic diseases, such as cardiovascular disease and cancer, and phytochemicals including phenolics, flavonoids and carotenoids from fruits and vegetables may play a key role in reducing chronic disease risk. Recent research has proven that sour cherry (Prunus cerasus L.) is a valuable natural source of some bioactive compounds important in human health preservation. In our work, we identified the total antioxidant capacity and ”antioxidant density” of sour cherry varieties named ”Újfehértói fürtös”, ”Debreceni bõtermõ”, ”Kántorjánosi” and ”Érdi bõtermõ” and those of the ”Bosnyák” sour cherry clones. ”Antioxidant density” is a biological value indicator obtained in a synthetic way, which indicates the antioxidant capacity of the particular food, e. g. fruit and vegetable, per 1 Calorie.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A brojler csirke szénhidrát- anyagcseréjét befolyásoló hormonok változása 42 nap alattSzilágyi, Endre; Remenyik, Judit; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarKísérletünk célkitűzése az volt, hogy olyan takarmányadalékanyagot állítsunk elő, amely javítja az állat immunstátuszát. Kutatásunk során a szénhidrát-anyagcserében részt vevő hormonok (glükóz, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktor 1 (IGF1), növekedési hormon realising hormonja (GHRH), Ghrelin, Leptin átfogó vizsgálatát tűztük ki célul. Takarmányozási faktorokkal (antocianinok, probiotikumok, karotinoidok, fruktooligomerek) való befolyásolhatóságát kívántuk vizsgálni brojler csirkében. A kísérletben 1250 db ROSS 308 típusú fajtahibridet telepítettünk és 0 napos kortól a 42. napos korig neveltük. A kísérletünk során kettő darab kontrolcsoport és négy darab kísérleti csoportunk volt hármas ismétlésben. A csoportokat külön jelöléssel láttuk el. A kontrolcsoport K0, a belső kontrolt KB, a négy kísérleti csoport K1, K2, K3 és K4 megjelöléssel. A kontrol és minden kísérleti csoport a fejlődésüknek megfelelő 4 fázisú takarmányt (pre-starter, starter, nevelő, befejező), a belső kontrol 500 g/t beta-glucant tartalmazó tápot, a négy kísérleti csoport a 0,5%-ban kapta a különböző adalékanyagokat (antocianinok, probiotikumok, karotinoidok, fruktooligomerek) ad libitum. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy a brojler normál glükóz koncentrációja alacsonyabb az intenzív növekedési szakaszban, mint az a tojó állományra illetve a kifejlett egyedekre jellemző. A növekedés és fejlődés során sem változott jelentősen. Az alkalmazott takarmányadalékok sem befolyásolták ezen értékeket. Az alacsony glükóz koncentráció biztosítása a magas inzulin szekréció eredménye. Láthatóan az inzulin elválasztás a brojler növekedése során szignifikánsan változik. Eredményeink alapján megállapítható, hogy az antocianin tartalmú adalékanyagot kapott kísérleti csoportnál szignifikánsan magasabb IGF-1 koncentráció figyelhető meg. A GHRH szintje a 35. napot követően megemelkedik a fejlődési szakaszban. A kezelések közül leginkább az antocianin van hatással a koncentrációra. A ghrelin koncentrációjában a fejlődési szakaszban nincs szignifikáns változás, ellenben az antocianinnak itt is megfigyelhető a hatása. A leptin koncentráció a fejlődés alatt megemelkedik, valamint az általunk etetett adalékanyagok hatással van a koncentráció emelkedésére. A kísérlet során beigazolódni látszik az a feltevésünk, hogy az általunk etetett adalékanyagok hatással vannak a brojler csirke szénhidrát. anyagcseréjére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Burgonyabogár α-amiláz enzimének gátlása természetes növényi kivonatokkalSzilágyi, Eszter; Bozsik, András; Remenyik, Judit; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA burgonyabogár (L. decemlineata, Chrysomelidae) kártételének mérséklése komoly kihívás, olyan technológia fejlesztése a cél, amely hatékony, fenntartható és beilleszthető az integrált növényvédelembe (IPM). A burgonyabogár esetében az emésztőrendszer működése meghatározó tényező, mert a védekezés célja a gyorsan felszaporodó népességek levélfogyasztásának megakadályozása. Kutatásomban a L. decemlineata α-amiláz enzimét és annak gátlását vizsgálom, amely szénhidrátbontó tulajdonságával kulcsfontosságú a táplálkozásban. A lehetséges növényvédelmi technológia kidolgozásához in vitro enzimaktivitási méréseket, majd Acidum tannicummal való inhibíciós méréseket végeztem. A tannin ismert tulajdonságú, jól jellemzett, természetes növényi anyag, amely enzimgátló hatással bír. Nagy mennyiségben és olcsón előállítható. A gátlószer jelenlétében és anélkül mért enzimaktivitási értékeket összevetettem, így az aktivitás százalékos csökkenését tudtam megállapítani adott tannin koncentráció mellett. Az in vitro méréseket követően laboratóriumi etetési kísérletekkel majd szabadföldi kis parcellás kísérletekkel is bizonyítottam a tannin táplálkozásgátló hatását, növényvédelmi sikerességét. A kutatási eredményeim bizonyítják, hogy amennyiben kidolgozzuk a tannin alkalmazásának technológiai elemeit, egy hatékony, az IPM-be beilleszthető növényvédelmi eljárást tudunk beépíteni a termelési folyamatokba.Tétel Szabadon hozzáférhető Definition antioxidant activity of selenium-enriched food sprout, as well as their microbiological analysis(2013-03-20) Bódi, Éva; Remenyik, Judit; Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, BélaIn this present study, we prepared selenium-enriched food sprouts, where the antioxidant capacity was analysed, we also determined their microbiological status. We took into account the fact, we choose micronutrients to our treatment, that selenium can be delivered to the body by a small amount with the most widely consumed food. We focused during our research to determine that the increasing concentrations of selenium treatment, in which we used sprouts, knowing fully well that it has an impact on aboriginal antioxidant capacity of sprouts, which is mainly due to high vitamin content of sprouts. Furthermore, we think it is important to make microbiological analysis, because germination conditions, for example temperature, pH, all this will create an ideal environment for the growth of microorganisms. So we had goal to determine, how the used selenium concentration affect the total plate count, coliform bacteria count and Staphylococcus aureus count of sprouts. We determined the aboriginal water-soluble and lipid-soluble antioxidant capacity of sprout with the PHOTOCHEM chemiluminometer and we applied pour plate technique for the mapping of the mycrobiological state of sprouts. Experimental results are evaluated, we state that increasing concentrations of selenite or selenate treatment, is primarily water-soluble antioxidant capacity of sprouts was affected. The water-soluble antioxidant capacity of wheat sprout was much higher than the measured values in pea sprout, this may be linked to what we measured. That is much higher ascorbic acid content in case of wheat sprout, which is well known as one of the most important antioxidant properties compounds of wheat sprout. We conclude from the results of the microbiological, that the highest concentrations of selenite or selenate treatment has a relative significant anti-microbial effect in case of wheat sprouts. Coliform and total plate count showed no clear decreasing tendency, although the values of treatments in both cases obtained were below the control values.Tétel Szabadon hozzáférhető Development of a new measurement method to determine plant antioxidant status(2015-02-17) Nemes, Andrea; Stefanovitsné Bányi, Éva; Remenyik, JuditThe antioxidant capacity of 12 cultivar that were harvested in 2014, were determined by FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma), DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical-scavenging activity) TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) and photochemiluminescence method. In sour cherry, the most antioxidant effects of natural bioactive compounds are anthocyanins. Our results show that the photochemiluminescence method is the most suitable to determine the antioxidant capacity of red soft fruits and tart cherriesTétel Szabadon hozzáférhető Effect of allithiamine on the level of hyperglycaemia-induced advanced glycation end products(2019-12-15) Bíró, Attila; Remenyik, JuditDiabetes mellitus is a rapidly growing public health burden in both developed and developing countries. Diabetes mellitus is accompanied by hyperglycaemia, which can cause tissue injury by several mechanisms. One of these is the formation of advanced glycation end-products (AGEs). In this study, the effect of allithaimine, a fat-soluble thiamine derivative, was investigated on hyperglycaemia-induced AGEs levels using human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as a hyperglycaemic model. HUVECs were isolated by enzymatic digestion, characterized by flow cytometer and treated 30 mM glucose plus allithaimine or thiamine or cell maintenance medium as control. Allithiamine was synthesized and purified. The structure of the synthesized and isolated compound was verified by reverse phase HPLC and MALDI-TOF. AGEs were evaluated by ELISA. Collectively, our results indicate that allithiamine can reduce level of the hyperglycaemia-induced AGEs similar to thiamine.Tétel Szabadon hozzáférhető Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice(2018-09-05) Nemes, Andrea; R. Homoki, Judit; Kiss, Rita; Stündl, László; Remenyik, JuditIn this study male C57BL/6J (B6) mice were used to determine the possible effects of our Hungarian tart cherry extract in a chronic obesity mouse model on antioxidant capacity. The control group received standard mouse chow, the high fat control group was switched to high fat diet and tap water supplemented with 5% sucrose. The high fat+anthocyanin group received the high fat and sucrose diet, but dissolved in the drinking water they received anthocyanin-rich tart cherry extract. After six weeks, the antioxidant capacity and SOD activity were measured. Antioxidant capacity was decreased with a significant elevation of SOD activity. The tart cherry extract made a significant enhancement in antioxidant capacity and SOD activity. Our results show that chronic anthocyanin intake has a potential to enhance redox status associated with obesity.Tétel Szabadon hozzáférhető Effect of anthocyanin-rich sour cherry extract on the level of IL-8 in LPS-induced endothelial cell(2020-12-01) Biró, Attila; Markovics, Arnold; Stündl, László; Remenyik, JuditThe anthocyanin content of the Hungarian sour cherry is remarkable. Nutraceutical and pharmaceutical effects of the anthocyanins and their role in disease prevention have been studied extensively. Endothelial cells are involved in the pathogenesis of several inflammatory diseases. The objective of this work was to investigate pure sour cherry extract on human umbilical cord vein endothelial cells (HUVECs) as an inflammatory model. HUVECs were treated with 100 ng/mL lipopolysaccharide (LPS) and 50 m g/mL sour cherry extract or M199 medium as control. The optimal concentration range of the sour cherry extract was investigated and selected based on MTT assay measuring the conversion of the tetrazolium salt to formazan by mitochondrial dehydrogenases. The level of interleukine-8 (IL-8), a pro-inflammatory cytokine, was measured in Luminex MagPlex assay. LPS treatment significantly increased the secretion of IL-8. The pure sour cherry extract was able to attenuate this increment indicating the potent anti-inflammatory effect of pure sour cherry extract. Our results emphasize that pure sour cherry extract could reduce the LPS-induced inflammatory response thereby may improve endothelial dysfunction.Tétel Szabadon hozzáférhető The effect of different fat content fish feed on the production parameters and meat quality of the hybrid striped bass(2013-02-10) Juhász, Péter; Bársony, Péter; Csorvási, Éva; Szűcs, István; Remenyik, Judit; Stündl, LászlóThe interspecific ’hybrid striped bass’ is the result of cross breeding. Their offspring have got good chances of growth and tolerate extreme water temperatures and the content of dissolute oxygen more than their parents. Furthermore, they are more resistant to diseases. Therefore, the hybrid is perfectly suitable for intensive fishery production. Our experiment lasted for seven weeks. We analysed the indices of growth and production of the hybrid as the consequence of nurturing them with two feeds of high nutritive value during this period. We examined the content of fat and of fatty acids in the flesh of these fish. There were no considerable differences in terms of weight gain, feed conversion ratio and uneven growth between the two groups, while survival was less likely among the the fish which had consumed more fat. We demonstrated, examining the flesh of the individuals which had consumed feed containing lower fat content, that it was fattier and contained more dry matter than those that had been fed of higher fat content. Besides, the content of omega-3 and omega-6 fatty acids was higher in the fish that had consumed less lipids.Tétel Szabadon hozzáférhető The effect of supplemental pig milk replacer on carbohydrate metabolism – a review(2018-12-28) Pesti-Asbóth, Georgina; Novotni-Dankó, Gabriella; Győri, Zsolt; Stündl, László; Szarvas, Magdolna; Remenyik, JuditThe aim of this review is to examine the effect of milk supplementation on pigs’ carbohydrate metabolism. These parameters regulate the growth of piglets, the nutrient intake and the period of pre-weaning. Due to the increased litter size, the sow milk yield reaches an individual maximum. The individual maximum has not increased proportionally with the number of piglets born alive. The use of liquid milk supplementation may give the opportunity to keep these large litters. The examined hormones are insulin, insulin-like growth factor, growth hormone, growth hormone releasing hormone, ghrelin and leptin. This review seeks to find these hormones’ interactions.Tétel Szabadon hozzáférhető effect of β-glucan, carotenoids, oligosaccharides and anthocyanins on bacteria groups of excreta in broiler chickens(2022-05-26) Csernus, Brigitta; Biró, Sándor; Babinszky, László; Stündl, László; Remenyik, Judit; Pesti-Asbóth, Georgina; Oláh, János; Czeglédi, LeventeThis study was conducted to examine the effect of natural compounds, such as β-glucan, carotenoids, oligosaccharides, and anthocyanins in the diet on bacteria gropus of excreta in Ross 308 broiler chickens. Chickens were fed 5 diets: control (basal) diet, a diet supplemented by β-glucan at 0.05%, and diets supplemented by carotenoids, oligosaccharides, or anthocyanins at 0.5% of each compound. On experimental day 19, excreta were collected to determine the proportion of Lactobacillus, Bifidobacterium, Campylobacter, Clostridium, and Escherichia coli. Samples were collected aseptically and snap-frozen in liquid nitrogen. Bacterial DNA was isolated from samples, then polymerase chain reaction using primer pairs designed to the 16S rDNA of bacterial groups were applied to define the proportion of the mentioned bacteria. Another universal primer pair was used to amplify a region of 16S rDNA of all the examined bacteria. Proportion of each bacterial groups was determined relatively to the intensity of universal PCR product band by gel documenting system and ImageLab software. Based on the results, carotenoids and anthocyanins increased the proportion of Bifidobacterium, which might imply the beneficial effects of the mentioned compounds on the bacteria composition of excreta.Tétel Szabadon hozzáférhető Effects of bioactive plant extracts on immune-related gene expression of common carp (Cyprinus carpio)(2020-12-01) Csernus, Brigitta; Bíró, Sándor; Stündl, László; Remenyik, Judit; Bai, Péter; Fehér, Milán; Minya, Dániel; Czeglédi, LeventeIn recent years, intensive fish farming has led to an outbreak of several diseases, and the health status of fish can affect the economy of aquaculture. Since fish health and intestinal health are in correlation, it may also have an impact on immunity. Accordingly, many natural feed additives are being used to improve immune functions. In our study, carotenoids, oligosaccharides, and anthocyanins were applied at 1 m/m% in feed to investigate their effects on cytokines, such as interleukin-1β (IL-1β), interleukin-8 (IL-8), tumor necrosis factor-α (TNF-α), and interferon regulatory factor-1 (IRF-1) in spleen and mid-intestine of 6 months old carp. Gene expression analysis was carried out to examine IL-1β, IL-8, TNF-α, and IRF-1 mRNA levels in fish spleen and mid-intestine. The gene expression level of pro-inflammatory IL-1β decreased in the mid-intestine of carotenoid-fed carp compared to anthocyanin supplemented group, but the effects of the bioactive plant extracts were not observed on the examined cytokines compared to control fish.Tétel Szabadon hozzáférhető The effects of the nanoselenium supplementation to the production parameters and the selenium retention of the red drum (Sciaenops ocellatus)(2014-03-20) Juhász, Péter; Fehér, Milan; Csorvasi, Éva; Bársony, Péter; Remenyik, Judit; Sztrik, Attila; Prokisch, József; Stündl, LászlóThe selenium is an essential trace element with antioxidant effect, constituent of many enzymes, natural component of the body of the animals. The addition to the fish feed as micro element supplementation is generally accepted. Numerous animal experiments veryfied, that the antioxidant effect of the nanoselenium is higher than other selenium forms. But no much information is available of the usuage at fish. In the experiment were investigated the effects of the nanoselenium supplementation of a commercial fish feed were investigated to the production parameters and the body tissue composition. The correlation between the accumulated selenium content of the body and the treatment, and the feed conversation was also statistically analyzed beside the production parameters. Furthermore we were curious, if can be toxic the nanoselenium in higher doses. The experimental stock was placed into 12 plastic tanks (each 70 l water vol.) in a recirculation system for larval rearing. The salinity and the water temperature was constant during the 8 week long experiment. The feeding was ad libitum, 4 times a day. Beside the control five (1, 1.5, 2.5, 5.5, 10.5 mg Se kg -1 ) duplicated treatment were set. According to the results, from the production parameters only at the value of FCR and the survival was found significant difference (p<0.05) between the groups. However strong correlation (r=0.752–0.780, p<0.01) was determined between the treatment and the accumulated selenium levels. To analyzed the free fatty acid contentof the fish, we realized, that the selenium uptake significanly enhanced this level at all treatments. The greatest change was found in case of the type n -3 fatty acids. Established by the results, the higher intake than 0.5 mg Se kg -1 was not changed significantly the production parameters, nevertheless to increase the selenium content of commercial feeds to 1.5 mg Se kg -1 could be rewarding on the rearing of red drum.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A görögszéna hatása az anyagcsere folyamatokat szabályozó hormon rendszerreSebestyén, Mária Magdolna; Remenyik, Judit; Kiss, Rita; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA dolgozatomban foglalkoztam a görögszéna, és a benne szintetizáló dioszgenin hatásvizsgálatával a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia vonatkozásában patkány modell állatokon. Megvizsgáltuk hogyan változnak a görögszéna etetés hatására az anyagcserét szabályozó egyéb hormonok. Célul tűztük ki, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a mindennapokban alkalmazott étrend-kiegészítőként/ gyógynövényként fogyasztott görögszéna jótékony és esetlegesen káros hatására.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Gyógyhatású növények melatonin tartalmának összehasonlító elemzéseSamók, Zsolt; Remenyik, Judit; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetGyógyhatású növények melatonin tartalmának összehasonlító elemzéseTétel Szabadon hozzáférhető HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from Tokaj Wine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial CellsMarkovics, Arnold; Csige, László; Szőllősi, Erzsébet; Matyi, Hajnalka; Lukács, Andrea Diána; Perez, Nóra Réka; Bacsó, Zsófia Réka; Stündl, László; Remenyik, Judit; Biró, Attila; Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus); Szőllősi Erzsébet (1983-) (környezetkutató-ökológus); Matyi Hajnalka (2023-) (xxx); Lukács Andrea Diána (2023-) (xxx); Perez Nóra Réka (2023-) (xxx); Stündl László (1970-) (agrármérnök); Gálné Remenyik Judit (1965-) (vegyész); Bíró Attila (2023-) (xxx); Élelmiszertechnológiai Intézet -- 4061; MÉK; Debreceni EgyetemMany studies have been published in recent years regarding the fact that moderate wine consumption, as a part of a balanced diet can have a beneficial effect on human health. The bio- logically active components of wine continue to be the subject of intense research today. In this study, the bioactive molecules of Hungarian aszú from the Tokaj wine region were analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and investigated in an in vitro model system of endothelial cells induced by bacterial-derived lipopolysaccharide. The HPLC measurements were performed on a reversed phased column with gradient elution. The non-cytotoxic concentration of the active substance was determined based on 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyltetrazolium bromide (MTT)-, apoptosis, and necrosis assays. The antioxidant effect of the extract was determined by evaluating its ability to eliminate ROS. The expressions of the interleukin-(IL)1α, IL1-β, IL-6, and IL-8 pro-inflammatory cytokines and nitric oxide synthase (eNOS) at the mRNA level were evaluated using a quantitative polymerase chain reaction (qPCR). We found that the lipopolysaccharides (LPS)- induced increases in the expressions of the investigated cytokines were significantly suppressed by Hungarian aszú extract, excluding IL-6. In our experimental setup, our treatment had a positive effect on the eNOS expression, which was impaired as a result of the inflammatory manipulation. In our experimental model, the Hungarian aszú extract decreased the LPS-induced increases in the expression of the investigated cytokines and eNOS at the mRNA level, which presumably had a positive effect on the endothelial dysfunction caused by inflammation due to its strong antioxidant and anti-inflammatory effects. Collectively, this research contributes to a more thorough understanding of the bioactive molecules of aszú from the Tokaj wine region.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Magas hozzáadott értékű (meggy alapú) élelmiszerek bevezetése a közétkeztetsbePetrohai, Petra; Remenyik, Judit; DE--Népegészségügyi KarA piros bogyós gyümölcsök közül a meggy jótékony hatásainak ismertetése. A meggy közétkeztetésen keresztüli népszerűsítése. A lakosság egészségi állapotának javítása egy egészségtudatos étkeztetésen keresztül.Tétel Szabadon hozzáférhető Meggy és paprika bioaktív vegyületeinek vizsgálata endothel diszfunkcióbanBiró, Attila; Remenyik, Judit; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertechnológiai IntézetA táplálkozás és az egészségi állapot közötti szoros összefüggésekre epidemiológiai, experimentális és klinikai kutatások is rámutatnak. Egyes állatfajoknál megfigyelhető különböző kórállapotokra adott ösztönös diétaváltoztatás, az ókorig visszanyúló hagyományos kínai orvoslás, az indiai ájurvéda szemlélete, vagy az európai kultúrában – tévesen – Hippokratésznak tulajdonított vélekedés: „Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”, majd később: „Az vagy amit megeszel” (Feuerbach) korai, empirikus, bizonyos értelemben intuitív, de ma is érvényes táplálkozásbiológiai eredményeknek tekinthetők. Vitaminhiány okozta megbetegedések – skorbut, beriberi – voltak az első olyan esetek, amelyekben a fenti összefüggést ma elfogadott tudományos módszerekkel igazolták, egyúttal a hatékony kezelést is elérhetővé tették. Ennek nyomán vált indokolttá az emberi szervezet tápanyagigényének alaposabb megismerése, széleskörű kutatása, majd az ezekből származó információk alkalmazása, népegészségügyi gyakorlatba ültetése. A kutatói társadalom és a vonatkozó ipari szereplők jelentős javulást vártak az élelmiszerek ásványi anyagokkal, vitaminokkal történő dúsításától. Egyes betegségek (angolkór, velőcsőzáródási defektusok, golyva, kora/újszülöttkori agyvérzés stb.) morbiditása valóban szignifikánsan csökkent, de más, krónikus bántalmak hasonló statisztikáiban napjainkban is lassú emelkedés tapasztalható. Ilyen megbetegedések – többek között – a II. típusú cukorbetegség, az érelmeszesedés, a szív és keringési rendellenességek, a gyomor-bél rendszeri és daganatos elváltozások. A nyugati társadalmakban megfigyelhető kiemelkedő prevalencia sejteti, hogy a háttérben legalább részben a néhány évtized alatt – evolúciós szemmel nézve pillanatok alatt – átalakuló életmód állhat. A széles spektrumban jelentkező civilizációs ártalmak közül meg kell említeni a mozgásszegénységet, a stressz jellemezte szociokulturális környezetet, a légszennyeződést, az individuum káros szokásai eredményezte negatív élettani hatásokat is, de meghatározó jelentőségű az élelmiszerfogyasztási szokások átalakulása. Ezek mindegyike képes a humán szervezet homeosztázisának felborításával a fent sorolt krónikus betegségek előidézésére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Mikrokapszulázott probiotikumok hőérzékenységének vizsgálataErdélyi, Lóránd József; Váradi, Judit; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszertechnológiai Tanszék; DE--Gyógyszerésztudományi Kar; Remenyik, Judit; Czeglédi, András; Debreceni Egyetem; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszerhatástani TanszékA kutatás témája, három állategészségügyi célból probiotikumként alkalmazható baktériumfaj – Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Enterocccus faecium – mikrokapszulázása. A baktériumfajok mikrokapszulázását annak érdekében végeztük, hogy növeljük a túlélésüket a takarmány pelletezése közben fellépő magasabb hőmérsékleten.(1) A mikrokapszulák formulálásához alginát oldatban külön szuszpendáltuk a három baktérium törzset, melyet Büchi Encaplsulator B-395 segítségével, megfelelő fúvókaméret ésmnparaméterek mellett kalcium-klorid oldatba juttattunk. Az alginát a kalcium ionnal komplexet képez, ezzel kialakítva a mikrokapszulát, melyet a vizsgálatokhoz még egy további chitosan réteggel is bevontunk. A nedves mikrokapszulák méretét fénymikroszkóppal meghatároztuk, majd a stabilizálás érdekében liofilezéssel szárítottuk (Scanvac CoolSafe). Továbbá, kísérleteink során vizsgáltuk a biofilm képződés milyen mértékben változtatja meg a baktériumok túlélő képességét, melyhez az egyes baktériumok még nedves mikrokapszuláit egy napra szobahőmérsékleten tartottuk. A szárított mikrokapszulákat különböző körülmények között hőkezeltük: 100°C-on 5 perc, 80°C-on 10 perc. A hőkezelést követően a mikrokapszulákból a baktériumokat pepton vízben kioldottuk, majd hígítás után a megfelelő táptalajra oltottuk. Tenyésztést követően a CFU értékek alapján meghatároztuk a kezelések hatását az életképességre (log N/N0) és a hőterhelést követő túlélési arányt. Eredményeink szerint a biofilm képzés a Bacterium bifidum baktérium esetén jelentette a legerősebb védelmet a rövid távú hőhatással szemben. A hőmérséklet növelés a Lactobacillus plantarumnál eredményezett nagyobb mértékű csíraszám csökkenést a mikrokapszula formulációs eltéréseitől függetlenül.