Szerző szerinti böngészés "Remenyik, Judit"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 27)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Antocianin tartalmú rágótabletta formulálása direkt préseléses eljárássalSzabó, Levente; Váradi, Judit; Vasvári, Gábor; Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszék; DE--Gyógyszerésztudományi Kar; Remenyik, Judit; Fenyvesi, Ferenc; Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszertechnológiai TanszékA funkcionális élelmiszerek hasznossága megkérdőjelezhetetlen manapság, hisz az egészséges táplálkozást hivatott egészségmegőrző hatásokkal kiegészíteni. Ezen speciális élelmiszerek előállítása számos esetben gyógyszertechnológiai megoldásokat is kíván, megfelelő formulálásához a gyógyszerészi szemlélet is hozzájárul. Kutatásunk alapját az a kérdés jelentette, hogy milyen formában lehetne az antocianinok fogszuvasodás elleni hatását leghatékonyabban kihasználni. A rágógumi fogyasztása mindennapos tevékenységünkké vált az évek során, a fogszuvasodás ellenes hatása régóta ismert, amely a WHO szerint krónikus népbetegség. Ezért gondoltunk a rágógumira, mely rutiszerű cselekvéssel köti össze az egészségmegőrzést, biztosítja a hatóanyag megfelelő tartózkodási idejét a szájüregben és nem utolsó sorban a „beteg” együttműködését is. A munkánk során használt meggypempőt a Debreceni Egyetem Élelmiszertechnológiai Intézetében állították elő. Rágógumi alapként pedig a Health in Gum (HiG-04) közvetlen préseléssel feldolgozható rágógumi bázist használtunk, melyet a CAFOSA biztosított számunkra. Kísérleteinkhez a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszertechnológiai Tanszékén rendelkezésre álló berendezéseket használtuk. Előzetes kísérletek alapján ipari léptékben is alkalmazható technológiai eljárást a közvetlen préselést választottuk, mely módszerrel kiküszöbölhetjük a hő és nedvességtartalom okozta stabilitási és eltarthatósági problémákat. A formulálás fontos szempontja volt, hogy az összetétel cukormentes és alacsony citromsav tartalmú legyen, az egyes formulációk stabilitását állomány és kioldódási vizsgálatokkal ellenőriztük. A kutatásunk eredménye, hogy laboratóriumi léptékben kifejlesztettük azt a technológiai eljárást – beleértve a megfelelő eszközöket és paramétereket -, melynek léptéknövelésével középüzemi és ipari méretekben is kivitelezhető a gyártási folyamat.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A brojler csirke szénhidrát- anyagcseréjét befolyásoló hormonok változása 42 nap alattSzilágyi, Endre; Remenyik, Judit; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarKísérletünk célkitűzése az volt, hogy olyan takarmányadalékanyagot állítsunk elő, amely javítja az állat immunstátuszát. Kutatásunk során a szénhidrát-anyagcserében részt vevő hormonok (glükóz, inzulin, inzulin-szerű növekedési faktor 1 (IGF1), növekedési hormon realising hormonja (GHRH), Ghrelin, Leptin átfogó vizsgálatát tűztük ki célul. Takarmányozási faktorokkal (antocianinok, probiotikumok, karotinoidok, fruktooligomerek) való befolyásolhatóságát kívántuk vizsgálni brojler csirkében. A kísérletben 1250 db ROSS 308 típusú fajtahibridet telepítettünk és 0 napos kortól a 42. napos korig neveltük. A kísérletünk során kettő darab kontrolcsoport és négy darab kísérleti csoportunk volt hármas ismétlésben. A csoportokat külön jelöléssel láttuk el. A kontrolcsoport K0, a belső kontrolt KB, a négy kísérleti csoport K1, K2, K3 és K4 megjelöléssel. A kontrol és minden kísérleti csoport a fejlődésüknek megfelelő 4 fázisú takarmányt (pre-starter, starter, nevelő, befejező), a belső kontrol 500 g/t beta-glucant tartalmazó tápot, a négy kísérleti csoport a 0,5%-ban kapta a különböző adalékanyagokat (antocianinok, probiotikumok, karotinoidok, fruktooligomerek) ad libitum. Mérési eredményeink azt mutatják, hogy a brojler normál glükóz koncentrációja alacsonyabb az intenzív növekedési szakaszban, mint az a tojó állományra illetve a kifejlett egyedekre jellemző. A növekedés és fejlődés során sem változott jelentősen. Az alkalmazott takarmányadalékok sem befolyásolták ezen értékeket. Az alacsony glükóz koncentráció biztosítása a magas inzulin szekréció eredménye. Láthatóan az inzulin elválasztás a brojler növekedése során szignifikánsan változik. Eredményeink alapján megállapítható, hogy az antocianin tartalmú adalékanyagot kapott kísérleti csoportnál szignifikánsan magasabb IGF-1 koncentráció figyelhető meg. A GHRH szintje a 35. napot követően megemelkedik a fejlődési szakaszban. A kezelések közül leginkább az antocianin van hatással a koncentrációra. A ghrelin koncentrációjában a fejlődési szakaszban nincs szignifikáns változás, ellenben az antocianinnak itt is megfigyelhető a hatása. A leptin koncentráció a fejlődés alatt megemelkedik, valamint az általunk etetett adalékanyagok hatással van a koncentráció emelkedésére. A kísérlet során beigazolódni látszik az a feltevésünk, hogy az általunk etetett adalékanyagok hatással vannak a brojler csirke szénhidrát. anyagcseréjére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Burgonyabogár α-amiláz enzimének gátlása természetes növényi kivonatokkalSzilágyi, Eszter; Bozsik, András; Remenyik, Judit; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA burgonyabogár (L. decemlineata, Chrysomelidae) kártételének mérséklése komoly kihívás, olyan technológia fejlesztése a cél, amely hatékony, fenntartható és beilleszthető az integrált növényvédelembe (IPM). A burgonyabogár esetében az emésztőrendszer működése meghatározó tényező, mert a védekezés célja a gyorsan felszaporodó népességek levélfogyasztásának megakadályozása. Kutatásomban a L. decemlineata α-amiláz enzimét és annak gátlását vizsgálom, amely szénhidrátbontó tulajdonságával kulcsfontosságú a táplálkozásban. A lehetséges növényvédelmi technológia kidolgozásához in vitro enzimaktivitási méréseket, majd Acidum tannicummal való inhibíciós méréseket végeztem. A tannin ismert tulajdonságú, jól jellemzett, természetes növényi anyag, amely enzimgátló hatással bír. Nagy mennyiségben és olcsón előállítható. A gátlószer jelenlétében és anélkül mért enzimaktivitási értékeket összevetettem, így az aktivitás százalékos csökkenését tudtam megállapítani adott tannin koncentráció mellett. Az in vitro méréseket követően laboratóriumi etetési kísérletekkel majd szabadföldi kis parcellás kísérletekkel is bizonyítottam a tannin táplálkozásgátló hatását, növényvédelmi sikerességét. A kutatási eredményeim bizonyítják, hogy amennyiben kidolgozzuk a tannin alkalmazásának technológiai elemeit, egy hatékony, az IPM-be beilleszthető növényvédelmi eljárást tudunk beépíteni a termelési folyamatokba.Tétel Szabadon hozzáférhető Definition antioxidant activity of selenium-enriched food sprout, as well as their microbiological analysis(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Bódi, Éva; Remenyik, Judit; Nemes, Andrea; Homoki, Judit; Peles, Ferenc; Fekete, István; Kovács, BélaTétel Szabadon hozzáférhető Development of a new measurement method to determine plant antioxidant status(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Nemes, Andrea; Stefanovitsné Bányi, Éva; Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of allithiamine on the level of hyperglycaemia-induced advanced glycation end products(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Bíró, Attila; Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of anthocyanin-rich Hungarian tart cherry extract on blood antioxidant status in C57BL/6J mice(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Nemes, Andrea; R. Homoki, Judit; Kiss, Rita; Stündl, László; Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effect of anthocyanin-rich sour cherry extract on the level of IL-8 in LPS-induced endothelial cell(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Biró, Attila; Markovics, Arnold; Stündl, László; Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Effects of bioactive plant extracts on immune-related gene expression of common carp (Cyprinus carpio)(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Csernus, Brigitta; Bíró, Sándor; Stündl, László; Remenyik, Judit; Bai, Péter; Fehér, Milán; Minya, Dániel; Czeglédi, LeventeTétel Korlátozottan hozzáférhető A görögszéna hatása az anyagcsere folyamatokat szabályozó hormon rendszerreSebestyén, Mária Magdolna; Remenyik, Judit; Kiss, Rita; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA dolgozatomban foglalkoztam a görögszéna, és a benne szintetizáló dioszgenin hatásvizsgálatával a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia vonatkozásában patkány modell állatokon. Megvizsgáltuk hogyan változnak a görögszéna etetés hatására az anyagcserét szabályozó egyéb hormonok. Célul tűztük ki, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a mindennapokban alkalmazott étrend-kiegészítőként/ gyógynövényként fogyasztott görögszéna jótékony és esetlegesen káros hatására.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Gyógyhatású növények melatonin tartalmának összehasonlító elemzéseSamók, Zsolt; Remenyik, Judit; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetGyógyhatású növények melatonin tartalmának összehasonlító elemzéseTétel Szabadon hozzáférhető HPLC Analysis of Polyphenols Derived from Hungarian Aszú from Tokaj Wine Region and Its Effect on Inflammation in an In Vitro Model System of Endothelial CellsMarkovics, Arnold; Csige, László; Szőllősi, Erzsébet; Matyi, Hajnalka; Lukács, Andrea Diána; Perez, Nóra Réka; Bacsó, Zsófia Réka; Stündl, László; Remenyik, Judit; Biró, Attila; Markovics Arnold (1988-) (molekuláris biológus); Szőllősi Erzsébet (1983-) (környezetkutató-ökológus); Matyi Hajnalka (2023-) (xxx); Lukács Andrea Diána (2023-) (xxx); Perez Nóra Réka (2023-) (xxx); Stündl László (1970-) (agrármérnök); Gálné Remenyik Judit (1965-) (vegyész); Bíró Attila (2023-) (xxx); Élelmiszertechnológiai Intézet -- 4061; MÉK; Debreceni EgyetemMany studies have been published in recent years regarding the fact that moderate wine consumption, as a part of a balanced diet can have a beneficial effect on human health. The bio- logically active components of wine continue to be the subject of intense research today. In this study, the bioactive molecules of Hungarian aszú from the Tokaj wine region were analyzed using high-performance liquid chromatography (HPLC) and investigated in an in vitro model system of endothelial cells induced by bacterial-derived lipopolysaccharide. The HPLC measurements were performed on a reversed phased column with gradient elution. The non-cytotoxic concentration of the active substance was determined based on 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5 diphenyltetrazolium bromide (MTT)-, apoptosis, and necrosis assays. The antioxidant effect of the extract was determined by evaluating its ability to eliminate ROS. The expressions of the interleukin-(IL)1α, IL1-β, IL-6, and IL-8 pro-inflammatory cytokines and nitric oxide synthase (eNOS) at the mRNA level were evaluated using a quantitative polymerase chain reaction (qPCR). We found that the lipopolysaccharides (LPS)- induced increases in the expressions of the investigated cytokines were significantly suppressed by Hungarian aszú extract, excluding IL-6. In our experimental setup, our treatment had a positive effect on the eNOS expression, which was impaired as a result of the inflammatory manipulation. In our experimental model, the Hungarian aszú extract decreased the LPS-induced increases in the expression of the investigated cytokines and eNOS at the mRNA level, which presumably had a positive effect on the endothelial dysfunction caused by inflammation due to its strong antioxidant and anti-inflammatory effects. Collectively, this research contributes to a more thorough understanding of the bioactive molecules of aszú from the Tokaj wine region.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Magas hozzáadott értékű (meggy alapú) élelmiszerek bevezetése a közétkeztetsbePetrohai, Petra; Remenyik, Judit; DE--Népegészségügyi KarA piros bogyós gyümölcsök közül a meggy jótékony hatásainak ismertetése. A meggy közétkeztetésen keresztüli népszerűsítése. A lakosság egészségi állapotának javítása egy egészségtudatos étkeztetésen keresztül.Tétel Szabadon hozzáférhető Meggy és paprika bioaktív vegyületeinek vizsgálata endothel diszfunkcióbanBiró, Attila; Remenyik, Judit; Kerpely Kálmán növénytermesztési- és kertészeti tudományok doktori iskola; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar -- Élelmiszertechnológiai IntézetA táplálkozás és az egészségi állapot közötti szoros összefüggésekre epidemiológiai, experimentális és klinikai kutatások is rámutatnak. Egyes állatfajoknál megfigyelhető különböző kórállapotokra adott ösztönös diétaváltoztatás, az ókorig visszanyúló hagyományos kínai orvoslás, az indiai ájurvéda szemlélete, vagy az európai kultúrában – tévesen – Hippokratésznak tulajdonított vélekedés: „Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”, majd később: „Az vagy amit megeszel” (Feuerbach) korai, empirikus, bizonyos értelemben intuitív, de ma is érvényes táplálkozásbiológiai eredményeknek tekinthetők. Vitaminhiány okozta megbetegedések – skorbut, beriberi – voltak az első olyan esetek, amelyekben a fenti összefüggést ma elfogadott tudományos módszerekkel igazolták, egyúttal a hatékony kezelést is elérhetővé tették. Ennek nyomán vált indokolttá az emberi szervezet tápanyagigényének alaposabb megismerése, széleskörű kutatása, majd az ezekből származó információk alkalmazása, népegészségügyi gyakorlatba ültetése. A kutatói társadalom és a vonatkozó ipari szereplők jelentős javulást vártak az élelmiszerek ásványi anyagokkal, vitaminokkal történő dúsításától. Egyes betegségek (angolkór, velőcsőzáródási defektusok, golyva, kora/újszülöttkori agyvérzés stb.) morbiditása valóban szignifikánsan csökkent, de más, krónikus bántalmak hasonló statisztikáiban napjainkban is lassú emelkedés tapasztalható. Ilyen megbetegedések – többek között – a II. típusú cukorbetegség, az érelmeszesedés, a szív és keringési rendellenességek, a gyomor-bél rendszeri és daganatos elváltozások. A nyugati társadalmakban megfigyelhető kiemelkedő prevalencia sejteti, hogy a háttérben legalább részben a néhány évtized alatt – evolúciós szemmel nézve pillanatok alatt – átalakuló életmód állhat. A széles spektrumban jelentkező civilizációs ártalmak közül meg kell említeni a mozgásszegénységet, a stressz jellemezte szociokulturális környezetet, a légszennyeződést, az individuum káros szokásai eredményezte negatív élettani hatásokat is, de meghatározó jelentőségű az élelmiszerfogyasztási szokások átalakulása. Ezek mindegyike képes a humán szervezet homeosztázisának felborításával a fent sorolt krónikus betegségek előidézésére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Mikrokapszulázott probiotikumok hőérzékenységének vizsgálataErdélyi, Lóránd József; Váradi, Judit; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszertechnológiai Tanszék; DE--Gyógyszerésztudományi Kar; Remenyik, Judit; Czeglédi, András; Debreceni Egyetem; Debreceni Egyetem::Gyógyszerésztudományi Kar::Gyógyszerhatástani TanszékA kutatás témája, három állategészségügyi célból probiotikumként alkalmazható baktériumfaj – Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Enterocccus faecium – mikrokapszulázása. A baktériumfajok mikrokapszulázását annak érdekében végeztük, hogy növeljük a túlélésüket a takarmány pelletezése közben fellépő magasabb hőmérsékleten.(1) A mikrokapszulák formulálásához alginát oldatban külön szuszpendáltuk a három baktérium törzset, melyet Büchi Encaplsulator B-395 segítségével, megfelelő fúvókaméret ésmnparaméterek mellett kalcium-klorid oldatba juttattunk. Az alginát a kalcium ionnal komplexet képez, ezzel kialakítva a mikrokapszulát, melyet a vizsgálatokhoz még egy további chitosan réteggel is bevontunk. A nedves mikrokapszulák méretét fénymikroszkóppal meghatároztuk, majd a stabilizálás érdekében liofilezéssel szárítottuk (Scanvac CoolSafe). Továbbá, kísérleteink során vizsgáltuk a biofilm képződés milyen mértékben változtatja meg a baktériumok túlélő képességét, melyhez az egyes baktériumok még nedves mikrokapszuláit egy napra szobahőmérsékleten tartottuk. A szárított mikrokapszulákat különböző körülmények között hőkezeltük: 100°C-on 5 perc, 80°C-on 10 perc. A hőkezelést követően a mikrokapszulákból a baktériumokat pepton vízben kioldottuk, majd hígítás után a megfelelő táptalajra oltottuk. Tenyésztést követően a CFU értékek alapján meghatároztuk a kezelések hatását az életképességre (log N/N0) és a hőterhelést követő túlélési arányt. Eredményeink szerint a biofilm képzés a Bacterium bifidum baktérium esetén jelentette a legerősebb védelmet a rövid távú hőhatással szemben. A hőmérséklet növelés a Lactobacillus plantarumnál eredményezett nagyobb mértékű csíraszám csökkenést a mikrokapszula formulációs eltéréseitől függetlenül.Tétel Szabadon hozzáférhető New wonder of an old hormone: Hungarian sour cherry varieties as natural melatonin sources(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Homoki, Judit; Gyémánt, Gyöngyi; Remenyik, JuditTétel Korlátozottan hozzáférhető Proteomics alterations in chicken jejunum caused by 24 h fastingSimon, Ádám; Gulyás, Gabriella; Mészár, Zoltán; Bhide, Mangesh; Oláh, János; Bai, Péter; Csősz, Éva; Jávor, András; Komlósi, István; Remenyik, Judit; Czeglédi, Levente; egyetemi oktató, kutatóTétel Szabadon hozzáférhető Sour cherry as a functional food(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Homoki, Judit; Nemes, Andrea; Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető Sour cherry seed as an industrial gamma tocopherol source(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Bíró, Attila; Nemes, Andrea; Remenyik, JuditTétel Szabadon hozzáférhető The bioactive compounds of sour cherry (Prunus cerasus) with special regards to antioxidant activity and antioxidant density(Faculty of Agricultural and Food Sciences and Enviromental Management of the Debrecen University, Debrecen.) Veres, Zsuzsanna; Remenyik, Judit; Nyéki, József; Szabó, Zoltán; Popovics, László; Holb, Imre; Fári, Miklós Gábor