Szerző szerinti böngészés "Csoma, Hajnalka"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 28)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Almasavbontó kultúra alkalmazása a tokaji borvidékenBodnár, Anna; Csoma, Hajnalka; Bene, Zsuzsanna; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetDolgozatomban Sárgamuskotály és Hárslevelű szőlőfajtákból készített borokat vizsgáltam a kiindulási anyagtól a kész termékig, spontán fermentációval és irányított erjesztéssel S. cerevisiae fajélesztővel, valamint almasavbontó O. oeni baktériumkultúrával kiegészítve az erjesztési folyamatukat. A fermentáció alatt analitikai szempontból 2 naponta vizsgáltam a mintákat, különös tekintettel az L-almasav koncentrációra, továbbá mikrobiológiai leoltásokat végeztem a fermentáció 2. napján, az almasavbontó kultúra hozzáadását követő 2. napon és az erjedés végén. Az analitikai vizsgálatokat Thermo Fischer Scientific Gallery és Anton Paar Lyza 5000 műszerekkel végeztem, a sejtszám meghatározása tenyésztéses eljárással történt.Tétel Szabadon hozzáférhető Antifungal Activity of Glucosinolate-Derived Nitriles and Their Synergistic Activity with Glucosinolate-Derived Isothiocyanates Distinguishes Various Taxa of Brassicaceae Endophytes and Soil Fungi(2023) Szűcs, Zsolt; Plaszkó, Tamás; Bódor, Eszter; Csoma, Hajnalka; Ács-Szabó, Lajos; Kiss-Szikszai, Attila; Vasas, Gábor; Gonda, SándorTétel Korlátozottan hozzáférhető Aureobasidium sp. élesztőtörzsek molekuláris taxonómiai azonosítása és antagonista hatásmechanizmusuk vizsgálataMolnár, Lili; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszék egy átfogó tanulmányban vizsgálta a szőlő (Vitis vinifera) Botrytis cinerea által kiváltott nemesrothadása során a mikrobiótában bekövetkező változásokat. Ennek során több ezer élesztőgombát vizsgáltak meg, és számos izolátumot helyeztek el a Törzsgyűjteményben. Konvencionális fajmeghatározási módszerek (morfológiai bélyeget, szénforrások asszimilációja) alapján Aureobasidium sp. élesztőtörzsek is kerültek a gyűjteménybe. Az Aureobasidium genusba több faj is tartozik, melyek pontos azonosításához elengedhetetlenek molekuláris fajmeghatározási módszerek alkalmazása. A diplomadolgozatomban elvégzendő kísérletek egyik célja ennek elvégzése. Ehhez húsz élesztőgomba izolátum genomiális DNS-ének izolálását, majd az ITS (Internal Transcribed Spacer) - 5.8S rDNS és a 26S rDNS D1/D2 doménjének PCR amplifikációját, valamint szekvencia elemzését végezzük el. Ezt követően megvizsgáljuk azt, hogy ezen élesztőtörzsek rendelkeznek-e antagonista hatással a szintén szőlőről izolált Botrytis cinerea (No5) izolátummal szemben. In vitro teszteljük PDA (Potato Dextrose Agar) táptalajon a fonalasgomba és az élesztőgombák közötti interrakciót, valamint megvizsgáljuk, hogy az esetleges antagonizmus hátterében valamilyen illó komponens, vagy diffúzibilis metabolit áll.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Borászati élesztőtörzsek identifikálása és molekuláris biológiai elemzése(2009-10-29T08:08:29Z) Csoma, Hajnalka; Sipiczki, Mátyás; Juhász-Nagy Pál doktori iskolaA dolgozat célja, hogy kibővítsük és pontosítsuk a Tokaji borvidék élesztőbiótájával foglalkozó szakirodalmat. Az aszúsodás folyamatának végigkísérésével igyekeztünk képet kapni az élesztőbióta összetételéről és változásáról, miközben folyamatos átalakuláson megy keresztül a szőlőfürt. A vizsgálatok alapján szerettük volna megerősíteni, esetleg cáfolni bizonyos, az erjedő borban előforduló élesztőfajok eredetére vonatkozó adatokat. A borászati szempontból egyik legjelentősebb élesztőfaj a S. cerevisiae kapcsán több eltérő szakirodalmi adat van. Vannak, amelyek szerint a szőlőről származik, mások viszont a borászati üzemek felületeiről eredeztetik. A másik kérdéses faj a C. zemplinina, mely kapcsán felmerült, hogy tokaji borkülönlegességekben cukortűrésének köszönhetően domináns lehet, és előfordulási gyakorisága meghaladhatja a C. stellata-ét.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Borászati szennyező élesztőgombák MSP-PCR analíziseRimóczi, Fanni; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA Zygosaccharomyces nemzetségbe tartozó fajok bizonyos képviselői veszélyesek is lehetnek az élelmiszeripar számára, hiszen romlást okoznak. Jellemzően, a romlási jelek közé tartozik a szag, mellékíz megjelenése, homályosság és a túlzott gázképződés. Kísérletünkben édes Tokaji borokból izolált Z. bailii és Z. rouxii törzsek molekuláris tipizálásával foglalkoztunk. Célunk összefüggések keresése volt a forrásként szolgáló borok és az izolátumok között, valamint egyes hasonlóságok és különbségek felfedezése ugyanazon fajon belül. A vizsgálat során genomi DNS izolálást és tisztítást, illetve gélelektroforézist végeztünk, valamint MSP-PCR technikát alkalmaztunk (GAC)5 és (GTG)5 oligonukleotid primerekkel. Miután megkaptuk az eredményeket, dendrogramot készítettünk a 2 élesztőfaj közötti polimorfizmus szemléltetésére. Összességében megállapíthatjuk, hogy a Z. bailii és Z. rouxii izolátumok külön klaszterekbe rendeződtek, tehát az MSP-PCR technika segítségével jól elkülöníthetővé váltak a törzsek.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Candida zemplinina borászati élesztőgomba törzsek mitokondriális DNS-ének molekuláris vizsgálataTóth, Hajnalka; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA Candida zemplinina élesztőgomba törzsek mirokondriális DNS-ének vizsgálata. Célja a a törzsek közötti polimorfizmus meglétének kutatása restrikciós endonukleázokkal, RFLP mintázatok alapján, melyek egy időben egy helyről lettek izolálva.Tétel Szabadon hozzáférhető Characterization of Zygosaccharomyces lentus Yeast in Hungarian Botrytized Wines(2023) Csoma, Hajnalka; Ács-Szabó, Lajos; Papp, László Attila; Kállai, Zoltán; Miklós, Ida; Sipiczki, MátyásTétel Korlátozottan hozzáférhető Correlations between the metabolome and the endophytic fungal metagenome suggests importance of various metabolite classes in community assembly in horseradish (Armoracia rusticana L., Brassicaceae) roots(2022) Plaszkó, Tamás; Szűcs, Zsolt; Cziáky, Zoltán; Ács-Szabó, Lajos; Csoma, Hajnalka; Géczi, László; Vasas, Gábor; Gonda, SándorTétel Korlátozottan hozzáférhető Fermentative stress adaptation of Saccharomyces species and their natural hybridsTsikhulo, Rachael; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetFeatures of saccharomyces species and their hybridsTétel Korlátozottan hozzáférhető A klíma változás hatása a szőlőtermesztésre és a borászatraSpenik, Vladimir; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetAmióta Földünk létezik, éghajlata folyamatosan változik, néha gyorsabban, máskor lassabban (Láng, 2006). Napjainkban egyre több szó esik a klímaváltozásról, a szélsőségessé váló időjárás hatásait pedig magunk is érezzük. Földünk története során az éghajlat is folyamatosan változott és szinte minden év, évszázad, évezred hozott valamilyen váratlan és új éghajlati rekordot. Fontos előre megjósolni, becsléséket készíteni a várható anomáliákról. Tudnunk kell, mikor juthat egy régió, egy éghajlati öv éghajlata olyan tartományba, mely már veszélyezteti a térség gazdaságát, őshonos mezőgazdaságát (Boksai, 2006). A mostani helyzet abban új, hogy az emberi tevékenység nemcsak a mikro- és makroklímát, hanem a globális klímát is befolyásolja (Láng, 2006). Az ipari forradalom beköszöntével, a fosszilis tüzelőanyagoktól való növekvő függőséggel, az erdők széles körű megszüntetésével, és az agrokemikáliák kiterjedt alkalmazásával azonban a föld átlaghőmérsékletének lassú, de egyenletes eltolódása figyelhető meg. Ez a jelenség „globális felmelegedés” néven ismert (Burney et al., 2013; Jones és Webb, 2010; National Geographic, 2019; Venkataramanan, 2011; IPPC, 2013). Bár vannak olyanok, akik nem hiszik, hogy az emberek befolyásolják a globális éghajlatváltozást, a tudósok jelentős része ennek ellenkezőjét bizonyítja (IPPC, 2013). Az elmúlt két évtizedben magán- és kormányzati támogatással a világközösség fokozott figyelmet fordít az egyre súlyosbodó éghajlati válságra (Iglesias et al., 2012; Schultz, 2010; IPPC, 2013). Bár a bor nem elengedhetetlen az emberi túléléshez, az emberi találékonyság fontos terméke. Minden mezőgazdasági tevékenység határozottan függ az éghajlattól és az időjárástól, és eredendően kapcsolódik hozzájuk; a szőlőtermesztés sem kivétel ez alól. Noha a szőlőt világszerte termesztik, a prémium borszőlő termelése nagyon szűk éghajlati tartományban történik. Az egyes borászati szőlőfajtáknak még szűkebb az éghajlati tartományuk. Az optimális minőség és termelés érdekében a szőlőtermesztés nagyobb kockázatot jelent mind a rövid távú éghajlati változékonyság, mind a hosszú távú éghajlatváltozás miatt, mint más növények esetében (Jones és Webb, 2010). Az éghajlati és időjárási szokások bármilyen változása potenciálisan befolyásolhatja a boripart. Az emberi fejlődés állandó kísérőjeként és az emberi gazdasági tevékenység fontos összetevőjeként a bor és szőlő, mint mezőgazdasági termék, és a bor (különösen a prémium bor), mint gazdasági árucikk, mind az éghajlatváltozás következtében veszélyeztetett.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Különböző forrásból származó Candida zemplinina élesztőtörzsek mitokondriális DNS-ének polimorfizmus vizsgálataSinglár, Zoltán; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA dolgozat során öt, azonos földrajzi eredetű, de különböző forrásból származó Candida zemplinina élesztőtörzs mitokondriális DNS-ét vizsgáltuk. Arra kerestük a választ, hogy megfigyelhető-e diverzitás ezen törzsek között, vagy a forrást, vagy az azonos geográfiai eredetet vizsgálva. A vizsgálat során RFLP-t végeztünk, az EcoRI, a HaeIII és a HinfI restrikciós enzimeket felhasználva. A vizsgálatainkkal nem tudtunk polimorfizmust kimutatni.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Különböző Saccharomyces starterkultúrák összehasonlítása rozé bor irányított erjesztése során(2009-12-09T10:43:54Z) Kállai, Zoltán; Csoma, Hajnalka; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetKülönböző Saccharomyces starterkultúrák összehasonlítása rozé bor irányított erjesztése során.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Metschnikowia fructicola (CBS 8853T) típustörzs színmutáns változatainak morfológiai és molekuláris vizsgálataPetik, Noémi; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetMunkám egyik célja a patogénekkel szemben antagonista hatást mutató M. fructicola típustörzs (CBS 8533T) feltételezhetően színmutáns változatainak morfológiai vizsgálata különböző tápközegeken. A korábban nitrozoguanidinnel kezelt típustörzs szelektált változatait tervezzük leellenőrizni, hogy mutatnak-e a pigmenttermelésben bármilyen eltérést az eredeti típustörzzsel összevetve. Amennyiben a fiziológiai vizsgálatokon beigazolódik, hogy sikerült létrehozni színmutáns törzseket, elkezdődhetnek a molekuláris vizsgálatok. A M. fructicola CBS 8853T genomban (ANFW02000000) található ANFW02000036.1 contigon azonosított PUL klaszterben elhelyezkedő PUL 1-4 gének szekvenciáira primereket kell tervezni a SnapGene szoftver segítségével. Végezetül a megtervezett primerek ellenőrzését végezzük el, hogy alkalmasak-e a kérdéses PUL gének vizsgálatára, valóban az általunk jövőben vizsgálni kívánt géneket szaporítják-e fel PCR reakció során.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Metschnikowia fructicola élesztőgomba szekvencia analízise(2009-11-25T10:04:47Z) Tóth, Tünde; Csoma, Hajnalka; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetA baktériumok és élesztők által okozott szüretelés utáni betegségek elleni védekezésben játszik szerepet az M. fructicola, ami hatékony alternatívát kínál a kémiai gombaölők használatával szemben. Továbbá vizsgáltam a Metschnikowia törzs néhány fajának morfológiáját. Illetve gészekvencia vizsgálatokat is végeztem.Tétel Szabadon hozzáférhető New Strain of Cyphellophora olivacea Exhibits Striking Tolerance to Sodium Bicarbonate(2022) Ács-Szabó, Lajos; Papp, László Attila; Csoma, Hajnalka; Miklós, Ida; Sipiczki, MátyásTétel Szabadon hozzáférhető Polymorphism detection among wild Saccharomyces cerevisiae strains of different wine origin(2013) Siesto, Gabriella; Capece, Angela; Sipiczki, Mátyás; Csoma, Hajnalka; Romano, PatriziaTétel Korlátozottan hozzáférhető Postharvest diseases and mechanism of antagonistic action of yeastsSivilay, Thipphalath; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetThe utilization of chemical pesticides generally leads to substantial concerning drawbacks including chemical residues in vegetation, pesticide resistance, environmental contamination, toxicity towards other non-target living organisms and plants, as well as the causation of human infections. With this in mind, another alternative resulting in better ecological friendly provision such as the usage of antagonistic yeasts as biopesticides has brought a lot of attention to the global audience for the past decades. Thus, the main part of this study is based on an analysis of qualitative data collected from previous articles by other researchers. The findings show that yeasts play a crucial role as effective and efficient biocontrol agents (BCAs). For that reason, understanding the mechanisms of different antagonistic yeasts at a depth level allows the suitable application of BCAs to specific postharvest plant pathogens and diseases.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Pulcherrimin pigment termelésben sérült mutáns Metschnikowia fructicola törzsek vizsgálataMolnár, Lili; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA különböző Metschnikowia fructicola törzsek antagonista hatással bírnak, ugyanis a M. fructicola termel egy pulcherriminsav előanyagot, amelyet kiválaszt a környezetébe. Ez az előanyag a környezetben lévő Fe(III)-ionokat leköti, és a Fe(III)-ionokkal egy kelátkomplexet alkot, egy ún. pulcherrimin keletkezik. Azáltal, hogy megkötik a vasat, a környezetében lévő más mikroorganizmusok szaporodását gátolják. Többek között ezen alapul az antagonista hatásuk. A DE-Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszéken korábban készített M. fructicola mutáns törzseken morfológiai vizsgálatokat végeztünk. Elvégeztük a PUL1, PUL2 és PUL3 gének PCR vizsgálatát és megnéztük, hogy a korábban tervezett primerek alkalmasak-e a kérdéses PUL gének vizsgálataira.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Saccharomyces cerevisiae élesztőtörzsek szelektálása starterkultúrák létrehozásához(2009-12-09T11:27:53Z) Zákány, Nóra; Csoma, Hajnalka; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetCélunk, hogy több évjárat vizsgálata során feltérképezzük a Kadarka szőlőfajta mustjának természetes élesztőbiótáját és olyan élesztőfajokat, illetve törzseket válogassunk ki, melyek alkalmasak lehetnek fajélesztő készítmények előállítására. Ezen termékek egy adott élesztőfaj törzseinek (esetleg több faj) egysejt tenyészetei, amelyeket különféle borvidékek mustjaiból, boraiból szelektáltak kiváló borászati tulajdonságaik alapján. Ezek a kultúrák a mustba oltva gyorsan és biztonságosan véghezviszik az alkoholos erjedést, tehát az irányított erjesztés egyik alapvető eszközének tekinthetők. A vizsgált mustok élesztőbiótájából az erjedés különböző stádiumaiban izolált Saccharomyces élesztőtörzsek molekuláris biológiai és fiziológiai sajátságit vizsgáljuk, valamint a borászati szempontból lényeges tulajdonságokat. A hagyományos borászati technológiákban az erjedést változó összetételű természetes élesztőpopuláció hatja végre. Munkánk során Szekszárdi Kadarka must 2 évjáratának élesztőbiótáját vizsgáltuk. Az erjedés folyamán 15 alkalommal mintáztuk mindkét tételt, melyek során élesztőtörzseket izoláltunk. Azonosításukhoz elsőként klasszikus faj-meghatározási módszereket alkalmaztunk. Ezen tesztek eredményei alapján választottunk ki olyan reprezentáns élesztőtörzseket, melyekkel molekuláris biológiai vizsgálatokat végeztünk el, tovább pontosítva eredményeinket, szűkítve a lehetséges fajok listáját. Ilyen módszer rRNS-t kódoló kromoszómális régió ITS1-5.8S rRNS-ITS2 szakaszának PCR-RFLP analízise, a MET2-s gén, és az NTS2 régió PCR-RFLP analízise, a 26S rRNS D1/D2 doménjét kódoló kromoszómális szakasz szekvencia elemzése, valamint az elektroforetikus kariotipizálás (CHEF). Mindezek alapján úgy véljük, hogy izolátumaink nagy valószínűséggel Saccharomyces cerevisiae, Hanseniaspora uvarum, Candida zemplinina, Metschnikowia pulcherrima, Aureobasidium pullulans élesztőfajokhoz tartoznak. Az eredmények összesítéseként elmondható, hogy a vizsgált mustok élesztőflórájában az erjedés során a Saccharomyces törzsek töltöttek be domináns szerepet az erjedés előrehaladtával. A 2007-es évjáratnál a Candida zemplinina élesztőtörzseknek is jelentős szerep jutott. Emellett elvégeztük a Saccharomyces cerevisiae izolátumok néhányának borászati tulajdonságának vizsgálatát starterszelekciós célból. A H2S- és savtermelés, cukortolerancia mellett, végeztünk „killer” aktivitás, különböző tolerancia és enzimaktivitási, valamint mikrovinifikációs és gázkromatográfiás kísérleteket. Habár a törzsek javarésze érzékeny valamely killer toxinra és nem rendelkeznek extracelluláris enzimaktivitással (kivétel egy törzs) fermentációs rátájuk és a termelt aromakomponensek alapján érdemes lehet velük a későbbiekben nagyobb léptékű fermentációs kísérleteket végezni.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Schizosaccharomyces közelrokon élesztőtörzsek néhány erjesztésben fontos fiziológiai tulajdonságának vizsgálataFábián, Balázs; Csoma, Hajnalka; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz eddig ritkán kutatott Schizosaccharomyces nemzetség egyes tagjai nagy potenciállal rendelkeznek alkoholos italok erjesztése során. Mivel az eddigi kutatások főleg a borkészítés szempontjából vizsgálta ezt a nemzetséget, mi a ciderkészítést és a nemzetség almalé fermentáló képességeit kutattuk.