Szerző szerinti böngészés "Nagy, Vivien"
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 24)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető 40 év feletti várandósok gondozása és szüléseiNagy, Vivien; Jakab, Attila; DE--Egészségügyi KarSzakdolgozatom során ismertetem a várandósgondozást, a várandósság és szülés alatt felmerülő problémákat, szülési alatti sérüléseket és a szülésbefejező műtétek fajtáit. Kutatásom során célomnak tűztem ki, hogy 40 év feletti nők kórlapjából összegyűjtsem, és felmérjem belőlük, hogyan zajlott a terhesség illetve, a szülés. Átnéztem a várandós nők anamnéziseit, továbbá megnéztem a terhesség során készült dokumentumait, előkerestem a szülési leírást, és ezeknek az információknak a tudatában, kezdtem el elemezni a kutatásomban.Tétel Szabadon hozzáférhető A comprehensive review on the potential of ultrasound for blue food protein extraction, modification and impact on bioactive properties(2024) Pandita, Ghumika; Sharma, Savvy; Oommen, Irin Elsa; Madaan, Nishchhal; Bhosale, Yuvraj; Nagy, Vivien; Shaikh, Ayaz Mukarram; Kovács, BélaTétel Korlátozottan hozzáférhető A sörtörköly potenciális élelmiszer alapanyagként történő előállításának és felhasználhatóságának vizsgálataKovács, Ferenc; Peles, Ferenc; Nagy, Vivien; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA sörtörköly élelmiszeripari alapanyagként való felhasználhatósága a vizsgálat eredményeiből úgy látszik teret nyerhet az iparban, mert nem jelent meg a kísérletek során kizáró mikrobafaj, vagy arra utaló karakterisztikus telep az agar lemezeken, a szita analízis eredményeiből pedig igazolódott a darált alapanyag felhasználhatósága. A sörtörköly magas rost- és fehérjetartalmú, részecskeeloszlása alapján felhasználható sör, liszt, tészta, kenyér, édesség, snack és húsipari termékek előállításában. A sörtörköly hozzáadása növelheti a termékek rosttartalmát és javíthatja azok organoleptikus tulajdonságait. A sörtörköly felhasználása csökkentheti a termékek előállítási költségeit és hozzájárulhat a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz. A sörtörkölyből nedves frakcionálási eljárással magas rost- és fehérjetartalmú alapanyagot is elő lehet állítani. A nedves törköly nagyságrenddel magasabb élő mikrobaszámmal rendelkezett, de láthattuk, hogy a szárítás hatására csökkent a telepképzésre alkalmas bakteriális biológiai egységek száma, a termék vagy alapanyag hosszabb távú eltarthatósága lehetővé válik a szárítás után, ez új kapukat nyithat a hosszútávú élelmiszeripari felhasználására és alkalmazásának elterjedésére. További kutatásokra van szükség a sörtörköly optimális felhasználásának meghatározásához az élelmiszeriparban. Ezek alapján a sörtörköly hatalmas potenciállal bíró értékes alapanyag lehet az élelmiszeriparban, elsősorban édesipari, sütőipari, snackipari termékek szárított és darált sörtörköly felhasználásával történő előállításában.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Amerikai és európai zabkásák elemtartalom valamint reológiai tulajdonságainak összehasonlításaNagy, Vivien; Diósi, Gerda; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarSzakdolgozatom témájául a zab egyik felhasználási formáját, a napjainkban közkedvelt zabkását választottam. A gabonafélék termesztése és felhasználása a világ egyes pontjain eltérő lehet, amit éppen olyan nagy mértékben befolyásol az éghajlat, a termőterület, mint a társadalmi normák és az éppen aktuális trendek. Különbséget lehet és kell is tennünk nem csak földrészek, hanem országok között is. Dolgozatomban szeretném felhívni a figyelmet a zabkása fontosságára, felhasználási formáira, elkészítés módjaira (tejes, vizes bázis), különös tekintettel a zabkására és a globális piacon fellelhető változataira.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Bor-wellness szállodák szerepe Magyarországon(2013-10-30T09:34:45Z) Nagy, Vivien; Dr. Hevessy, Gábor; DE--ATC--Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési KarDolgozatomban igyekeztem ráirányítani a figyelmet a bor-wellness szállodák egyediségére, és fontosságára. Magyarországon ugyanis az ilyen típusú szállodákból csupán néhány darab található. Ezen belül kiemelt figyelmet fordítottam az általuk kínált szolgáltatásokra, s azok sokszínűségére, ami magába foglalja többek között a vinoterápiás kezeléseket is.Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of chemical parameters of enzyme active and inactive malt types(2021-06-01) Nagy, Vivien; Máthé, Endre; Jevcsák, Szintia; Fülep, Zsolt; Fülep, Ádám; Diósi, GerdaNowadays there is an increasing emphasis on the use of raw materials. Typically, raw materials – in this study malt – are used in animal feeds and used in the brewing industry. However, in terms of quality (eg. high fibre content), these can be included in human nutrition, we have limited information on this possibility. The aim of our work was to compare different malt flours and examine the possibility of using malt in the baking industry. We were to investigate some of the most relevant parameters, such as dietary fibre content, crude protein content, fat content, carbohydrate content, dry matter content, moisture content, salt and energy content. In the future, we aim to conduct a research on some of these parameters with different malt types as the brewing industry uses novel ingredients different cereals, pseudocereals such as amaranth ( Amaranthus spp.), oat ( Avena sativa L.), quinoa ( C henopodium quinoa Willd.) in addition to the spring barley ( Hordeum vulgare L.) or wheat ( Triticum aestivum L.). Based on brewing studies, malt has a high fibre and protein content. Having these advantageous qualities, malt should be part of humans’ healthy diet. Using malt flour in the baking industry can be a new direction which can lead to creating a healthier lifestyle and healthier eating habits than suggested by the WHO (World Health Organization).Tétel Szabadon hozzáférhető Comparison of chemical parameters of enzyme active and inactive malt types(2021) Nagy, Vivien; Máthé, Endre; Jevcsák, Szintia; Fülep, Zsolt; Fülep, Ádám; Diósi, GerdaTétel Korlátozottan hozzáférhető Demencia szindrómában szenvedőkkel kapcsolatos mentálhigiénés szempontokNagy, Vivien; Pék, Győző; DE--Bölcsészettudományi KarSzakdolgozatomban bemutatom a demenciában szenvedőkkel kapcsolatos legfontosabb mentálhigiénés szempontokat. Munkámban kiemelt részt kapott a demens beteget gondozó család problematikája és az őket segítő hátterek. A bentlakásos intézmények ,,ideális"demens részlegei is bemutatásra kerülnek. Az intézményi személyzet együttműködésének fontossága, az ellátottak érdekében nagyon fontos. A segítők ,,segítése" előre viszi a gondozó munkát, ebben jó segítség lehet egy szupervízió a dolgozók körében. A szakdolgozatban továbbá kitekintés is található a nemzetközi demens ellátó központokra és módszereikre.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Development of high fiber biscuits by using brewer’s spent grain as a by-product of the brewing industry in the bakery industrySyed, Ruman Nawaz Ali; Nagy, Vivien; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarThe first aim was to create something wholesome and nourishing for Europeans. Our primary goal was to include a nutritious component in everyday food products. Therefore, after thorough observation and study, we discovered that baked goods are frequently consumed by people of all ages in this region of the world. Adults and children alike enjoy eating biscuits a lot. This was the major reason we decided to go with biscuits and incorporate fiber (particularly the brewer's spent grain left over after beer manufacturing) into the formulation to use it. Biscuits are the most common type of snack that can be found everywhere. Almost everyone has tried a biscuit at least once in their life. A dough is baked in tiny batches on a big flat pan to make biscuits. There are many different types of biscuits that can be created with various flavors and components.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Élvezeti cikkek (csokoládé, dohány, kávé, tea) biotechnológiája(2013-11-20T10:27:33Z) Nagy, Vivien; Molnár, Ákos Péter; DE--TEK--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetÉlvezeti cikkek fogyasztása világszerte elterjedt szokás. A szakdolgozatomban bemutatom a csokoládé, a dohány, a kávé és a tea feldolgozásának folyamatát, valamint a biotechnológiai kutatásokat és eredményeket. Részletezésre kerül az élvezeti cikkek fermentációja és a résztvevő mikroorganizmusok szerepe, valamint a növényi biotechnológia területén elért eredmények és a jelenleg zajló ígéretes kutatások.Tétel Szabadon hozzáférhető Exploring the Phytochemical, Pharmacological and Nutritional Properties of Moringa oleifera: A Comprehensive Review(2024) Divya, Surisetti; Pandey, Vinay Kumar; Dixit, Ritik; Rustagi, Sarvesh; Suthar, Tejas; Atuahene, David; Nagy, Vivien; Ungai, Diána; Ahmed, Abdelhakam Esmaeil Mohamed; Kovács, Béla; Shaikh, Ayaz MukarramTétel Korlátozottan hozzáférhető Fenntartható müzliszelet termékfejlesztése élelmiszeripari melléktermékekbőlOsvald, Eszter; Fekete, István; Nagy, Vivien; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarSzakdolgozati munkám témájának melléktermékekből készülő müzliszeletek termékfejlesztését választottam. Az alapanyagaim sörtörköly, melasz és zöldség-, gyümölcshéjak (sárgarépa, paradicsom, almahéj) voltak. A szakdolgozati munkám során kérdőív segítségével felmértem, hogy a fogyasztóknak mi a véleménye a melléktermékekről, különösen az általam felhasználtakról. Számos receptúrát és gyártás technológiát végig próbálgatva sikerült megalkotnom a megfelelő állománnyal rendelkező melléktermékekből álló müzliszeletet. A különféle minőségű termékeket érzékszervi vizsgálatra vittem, mellé kontroll müzliszeletet gyártottam átlagos alapanyagokból (zabpehely, méz, mogyoró, aszalt áfonya). Az eredmények kiértékelése után a kóstolók által legjobbnak ítélt szeleteken végeztem el a további vizsgálatokat. Sütési és morzsolódási veszteséget számoltam, illetve elkészítettem a tápérték táblázatukat, majd minden eredményt összehasonlítottam a kontroll termék adataival. Végül költséget számoltam, melyet a piaci árakkal vetettem össze.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Gyógynövényturizmus Bükkszentkereszt példáján keresztülNagy, Vivien; Könyves, Erika; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatom témája a gyógynövényturizmus. A szakirodalmi áttekintés során megismerhetjük a hozzá kapcsolódó fogalmakat illetve a legnépszerűbb hazai gyógynövénydesztinációkat, kiemelve Bükkszentkeresztet, továbbá bemutatom Szabó György munkásságát és a Gyógynövénynapokat. Ezt követően primer kutatómunkám során az általam végzett kérdőívezések eredményein keresztül kerül bemutatásra a gyógynövényturizmus jelenlegi helyzete, fejlesztésének lehetőségei Bükkszentkeresztre koncentrálódva.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Hidegen sajtolt olajokat tartalmazó új majonéz termékek fejlesztéseNagy, Vivien; Máthé, Endre; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarSzakdolgozatomban bemutatom azokat az új majonéz termékeket, melyeket különböző hidegen sajtolt növényi olajokból, és további természetes összetevőkből hoztunk létre. A jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően, a megszokott majonéztől eltérően, az egészséges táplálkozást támogatják, melyet a különböző laboratóriumi vizsgálatok eredményei is igazolnak. A majonézek érzékszervi bírálaton is részt vettek, ahol kiderült milyen kedveltségi szintet értek el az egyes tulajdonságok.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Különböző gyümölcslé alapú malátaitalok fejlesztése és azok összehasonlító vizsgálataiBalogh, Krisztina; Fekete, István; Nagy, Vivien; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarA dolgozatom különböző gyümölcslé alapú malátaitalok készítéséről, fejlesztéséről és azok vizsgálatairól szól. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges életmód követésére, ezért célom egy egészséges ital létrehozása volt, egészséges alternatívák felhasználásával. Az alap koncepció az volt, hogy az egészségmegőrzés szempontjából is egy magasabb kategóriás italt hozzak létre. Az italokat két fajta gyümölcslé és három fajta maláta típus felhasználásával készítettem el, két hőfokon, különböző időtartamokig hőkezelve. Az elkészült italoknak megvizsgáltam a beltartalmi paramétereit, valamint felmértem, hogy a fogyasztók miként viszonyulnak a termékekhez.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Megtakarítási formák(2014-04-15T09:00:06Z) Nagy, Vivien; Fazekas, Ildikó; DE--Közgazdaság- és Gazdaségtudományi KarSzakdolgozatomban a főkönyvi kivonat alapján elemeztem a megtakarításokat. A látra szóló és a lekötött betétek külön-külön kerültek elemzésre. Következtetésként azt állapítottam meg, hogy a leggyakrabban használt megtakarítási forma a lekötött számlabetétek.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Oldószer molekulák viselkedésének NMR vizsgálata duzzasztott poliuretánokbanNagy, Vivien; Kéri, Mónika; Papp, Vanda; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetA Debreceni Egyetem, Fizikai Kémiai Tanszékének Környezeti Kolloidok Kutatócsoportjával együtt dolgozva végeztem kutatómunkámat, mely során a keresztkötött poliuretán mintákat duzzasztó folyékony közegben vizsgáltuk két különleges NMR módszerrel. Munkánk célja a keresztkötöttség hatásának vizsgálata volt a műanyag pórusszerkezetére, átjárhatóságára. Az NMR diffúziometriás vizsgálatok során a duzzasztó folyadék pórusszerkezetben való mozgásáról és a keresztkötések gátló hatásásának mértékéről kaptunk információt. Míg az NMR krioporozimetriás vizsgálatok során a polimert duzzasztó folyadék olvadási és fagyási tulajdonságai alapján a keresztkötések közötti terek, pórusok geometriáját és méretét határozhattuk meg.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az OTP Bank által kínált kedvezményes hitelek a fiatalok számára a 2022. évbenNagy, Vivien; Csipkés, Margit; DE--Gazdaságtudományi KarOlyan témát választottam dolgozatom fő témájaként, amely kapcsolódik a gyakorlati helyemhez és jelenleg az ország valamennyi lakóját erősen érinti. Ugyanis az ingatlan árak az elmúlt években az egekbe emelkedtek, így sokan nem tudnak a saját keresetükből ingatlanhoz jutni, valamint építkezni. Dolgozatomban az OTP Bank keretein belül, a hiteleket szeretném bemutatni a fiatalok számára és ennek lehetőségeit, feltételeit megigénylésének menetét.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Sörtörköllyel dúsított étcsokoládék fejlesztéseLévai, Hajnalka Sztella; Jevcsák, Szintia; Nagy, Vivien; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarKutatásom célja elsősorban az volt, hogy a sörtörkölyt bevezessük az édesiparba, ezáltal létrehozva egy olyan innovatív csokoládét, amely hozzájárul a napi rostbevitelhez, ezáltal segít megelőzni a rosthiány által okozott megbetegedéseket. Munkám során az általam fejlesztett csokoládét különböző laboratóriumi vizsgálatoknak (élelmi rost meghatározás, reológiai vizsgálat) vetettem alá. A fejlesztés során többször végeztem organoleptikus vizsgálatot is.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A sörtörköly, mint sörgyártási melléktermék hasznosítási lehetőségei a sütőiparbanNagy, Vivien; Diósi, Gerda; DE--Mezőgazdaság- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási KarNapjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a melléktermék hasznosításra. Jellemzően az élelmiszeripari feldolgozás során keletkező melléktermékek állati takarmányozásra továbbítottak, bár minőséget (pl. magas rosttartalom) tekintve humán táplálkozásba is bevonható mellékanyagokról beszélünk. Célul tűztem ki a sörgyártás melléktermékének (sörtörköly) sütőiparban történő felhasználásának vizsgálatát. A sörgyártás során visszamaradó törköly (szűrés után visszamaradt melléktermék) a legtöbb esetben takarmányozási célra felhasznált. Kedvező beltartalmi értékei közé sorolandó, hogy alacsony cukortartalommal, magas rost tartalommal és fehérje tartalommal rendelkező termék, mely jellegzetes aromát hordoz magával. Energia forrásként is alkalmazható, hiszen magas szénhidrát tartalommal rendelkezik. Kutatásom az innovatív, fenntartható élelmiszerek fejlesztésére irányul. Dolgozatomban a sörgyártás melléktermékeként jelentkező sörtörköly sütőipari (sós tallér/ostya) termékekben való hasznosíthatósága volt az irányvonal, valamint felmértem, hogy a fogyasztók miként viszonyulnak ezen termékekhez.