Hallgatói dolgozatok (Vidékfejlesztési és Funkcionális Gazdálkodási Intézet)
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vidékfejlesztési és Funkcionális Gazdálkodási Intézet 2024-től végzett hallgatóinak diplomamunkáit tartalmazó gyűjteménye. A dolgozatok kizárólag az egyetem IP címeiről érhetők el.
Böngészés
legfrissebb feltöltések
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 87)
Tétel Korlátozottan hozzáférhető A városi áruszállítás irányítása az európai zöld megállapodás keretébenSevera, Andrea; Pakurár, Miklós; DE--Gazdaságtudományi KarA dolgozat a városi logisztika alapelveivel foglalkozik. Megállapítást nyert, hogy az utolsó mérföldes logisztika az ellátási lánc legfontosabb szakasza, mivel ebben a szakaszban szembesülünk a legmagasabb költségekkel és kockázatokkal. Az utolsó mérföld a közeljövőben környezetbarát logisztikai ágazattá válhat, a legnagyobb cégek döntéseinek köszönhetően, amelyeket a dolgozatban is szemléltettem, mint például a DHL által környezetbarátabb üzemanyagokat használata a szállítási kibocsátás csökkentése érdekében. A logisztika környezetvédelmi komponensével összefüggésben az Európai Zöld Megállapodás célja, hogy az Európai Uniót hatékony, fenntartható és versenyképes gazdasággá alakítsa át. Továbbá a dolgozatban, a célkitűzésnek megfelelően, a DHL nemzetközi logisztikai vállalat, és különösen annak ukrajnai fióktelepének tevékenységét vizsgáltam gazdasági és környezetvédelmi szempontból. A tanulmány a DHL Ukrajna 2023-ra vonatkozó pénzügyi jelentésére épült, amely világos képet adott a jelenlegi helyzetéről.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Gasztronómiai fesztiválszervezés a Zúzoslé főzőverseny, Zúzafesztivál és Pálinka mustra példáján keresztülKovács, Alexandra; Sánta, Ádám Kálmán; DE--Gazdaságtudományi KarGyakorlatom során szerettem volna tapasztalatokat gyűjteni arról, hogy miként működnek az emberi kapcsolatok a rendezvényszervezés szakmájában, illetve miként lehet a szakmai tudást átültetni és alkalmazni a valós életben. A szakmai gyakorlatom során ugyan nem teljes mértékben, de egy gasztronómiai esemény kapcsán az előkészületekbe, illetve az esemény elemeiben való megvalósításban részt vehettem, ezért is lett záródolgozatom célja az, hogy betekintést nyújtsak egy gasztronómiai rendezvény megszervezésébe. Ennek keretein belül ismertettem, hogy miért ezt a témát választottam, bemutattam a gyakorlati helyemet, elméleti síkon igyekeztem körbejárni a rendezvény- és fesztivál turizmust, illetve megpróbáltam mélyebb bepillantást adni a rendezvényszervezés menetébe, végül konkrétumokba menően igyekeztem párhuzamokat vonni a dolgozatom központi elemeként szolgáló esemény megszervezése és a korábbiakban bemutatott elméleti elemek között. Az említett központi elemként szolgáló esemény nem más volt, mint a Tiszavasváriban tartott Zúzoslé főzőverseny, Zúzafesztivál és Pálinka mustra, amelyet a helyi önkormányzat, illetve a településen működő Vasvári Pál Múzeum is féltő módon őriz és kiemelt értékként kezel, mint Vasvári térségének gasztronómiai kultúrájának szerves része. Éppen, ezért döntöttek úgy, egy évtizeddel ezelőtt, hogy egy hagyományőrző rendezvény keretében szeretnék megőrizni ezt a helyi kulináris különlegességet és létrehoztak egy gasztrofesztivált, amelynek keretein belül, kiemelt elemnek számít az a főzőverseny, ahol csapatok részvételével és díjazásával keresik azokat, akik a legjobb és legfinomabb módon tudják elkészíteni az említett egyedülálló, ősi népi ételt. Mindazonáltal a számos pozitívum mellett a szakmai gyakorlatom, egyúttal az elemzett esemény során találkoztam egy problémás területtel is, ami a dolgozók közötti nem megfelelő kommunikációra vezethető vissza. A dolgozatom írása során, végiggondolva a gyakorlaton tapasztaltakat, rájöttem arra, hogy sokkal inkább kellett volna törekedniük a szervezőknek a pontosságra, a precizitásra, és arra, hogy kellőképpen figyeljenek a szervezés során betartandó felsővezetői és biztonsági utasításokra, azokat pontosan közöljék az érintett, szervezésben résztvevő munkavállalókkal, külsős szolgáltató partnerekkel, bár szerencsére nagy problémát nem okozott ez a kommunikációban tapasztalt zaj, zavar.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A hazai borutak iránti kereslet vizsgálataLőrincz, Andrea; Hevessy, Gábor; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatom témája a Magyarországon található borutak és ismertségük vizsgálata a hazai lakosság körében. A szakirodalmi áttekintésben kitérek a turizmus, borturizmus, falusi turizmus, tematikus utak fogalmára, majd vizuálisan ábrázolom és bemutatom az általam választott 9 borutat. Primer kutatásomban online kérdőív segítségével kerestem a választ arra, hogy mennyire ismertek és népszerűek ezek a bor tematikájú utak hazánkban. Ezen kívül vizsgáltam a kitöltők utazási és borfogyasztási, valamint közösségi média használati szokásait. Kutatásomból kiderült, hogy melyek a válaszadók körében legismertebb magyar borvidékek, valamint mely borutakon vennének részt a legszívesebben. A következtetések és javaslatok fejezetben kitérek arra, hogy milyen módszerekkel lenne érdemes népszerűbbé tenni ezeket a borutakat, hiszen a megismerésükre irányuló igény alapján jelentős potenciállal rendelkeznek.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Emberi erőforrás menedzsment kihívásai a turizmusbanHeringer, Amanda Rebeka; Hevessy , Gábor Balázs; DE--Gazdaságtudományi KarA dolgozatomban azt vizsgálom, hogy emberi erőforrás menedzsment szempontjából, milyen nehézségekkel kell a turizmusban szembenéznie a vállalkozóknak, vezetőknek és a humán erőforrás szakemberének. Pontosabban két fő kihívás köré építettem fel a témát, mely nem más, mint a munkaerő megtartása és a munkaerő ösztönzése. A turizmus dinamikus és gyorsan változó szektor, mely kulcsszerepet játszik a foglalkoztatásban és az egész gazdaságban, tehát a megfelelő emberi erőforrás menedzsment nem csupán az alkalmazottak érdekeit szolgálja, hanem a vállalatok hosszú távú sikereit és az egész gazdaságot. A szektor legértékesebb részvevője pedig nem más, mint maga az ember keresleti és kínálati oldalról egyaránt, éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy a vendég központúság mellett a szektor munkavállalóira egyaránt nagy hangsúly legyen fektetve.Tétel Embargó alatt Sofőrök teljesítményének értékelése a Lerton Trans Kft.-nélSzokolov, Albert; Felföldi, János; Kovács, Evelin; DE--Gazdaságtudományi KarA diplomadolgozatban a Lerton Trans Kft.-nél munkavállaló, azon belül magyar, moldáv és filippínói nemzetiségű kamionsofőrök teljesítménye és a munkavégzéshez szükséges eljárások kerülnek elemzésre. Az interjúk és adatgyűjtések révén lefolytatott empirikus kutatás elemzése feltárja a hazai és külföldi kamionsofőrök teljesítménybeli eltéréseit. A kutatás különös figyelmet szentel a sofőrök kommunikációs készségeinek, megbízhatóságának, munkaidő-használatának és a közlekedési valamint biztonsági szabályok betartásának. A vizsgált területek összehasonlítása lehetővé teszi a munkaerő teljesítményének mélyebb megértését. A tanulmány így segíti a vállalatot a különböző nemzetiségű kamionsofőrök hatékonyabb foglalkoztatásában.A diplomadolgozat nem csak elméleti kerettel szolgál, hanem valós gyakorlati javaslatokat is felvázol a logisztikai szektor problémáinak kezelésére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Kollégiumai Szolgáltatásainak elemzéseKomár, Liliána; Bagdi, Róbert; DE--Gazdaságtudományi KarZáródolgozatom témájául a Debrecenben található Kossuth Lajos Kollégium ( továbbiakban KLK) szolgáltatásainak bemutatását választottam, mely egy két profilú szálláshely. Először Debrecen gazdasági társadalmi és turisztikai jellemzőit fogom ismertetni. A következő részben a kereskedelmi szálláshelyekről írok, hiszen a Kossuth Lajos Kollégium is egy ilyen szálláshely. Majd a KLL működésének jellemzőit mutatom be, aztán pedig a szolgáltatás és szolgáltatásmarketing általános fogalmát. Ezek után a KLK összes szolgáltatását egyesével jellemzem.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Szeged és a Dél-Alföld térségének gasztroturisztikai termékfejlesztéseFekete, Erika; Vargáné Csobán, Katalin; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatomban Szeged és a Dél-Alföld térségét vizsgáltam gasztroturisztikai szempontból. Kérdőíves kutatást végeztem, hogy felmérhessem, a kitöltők mennyire ismerik a térséget, ehhez kapcsolódóan a válaszadók utazási szokásait is megismerhettem. Felmértem, hogy a belföldi utazások során mennyire kedvelt desztináció a Dél-Alföld vagy akár Szeged az utazók körében. Szakirodalmak segítségével a magyar illetve a Dél-Alföld térségének gasztronómiáját is bemutattam a dolgozatomban, mindezek mellett következtetéseket vontam le, mi lenne az, amiben a térség esetlegesen fejlesztésre szorulna. Meg szerettem volna vizsgálni, hogy a folyamatosan bevezetett újítások mellett képesek-e az emberek egy bizonyos szinten megtartani a hagyományokat, népszokásokat főként a gasztronómia, de ugyanakkor a vendéglátás terén is.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Családbarát szolgáltatások a fogyasztói elvárások tükrében a Hunguest Hotel Sóstó példájánMátyás , Dorina; Vargáné Csobán , Katalin; DE--Gazdaságtudományi KarA turizmus nemcsak a népgazdaság meghatározó szektora, jelentős szerepet tölt be a családok életében is. Mivel a közös családi élmények iránti kereslet napjainkban folyamatosan növekszik és a szabadidő eltöltésének leghasznosabb módja, élményértéket adó cselekedet. Dolgozatomban a szálloda, mint szálláshely által nyújtott család,-gyermekbarát szolgáltatásokat elemeztem részletesen. Témaválasztásomhoz az adott inspirációt, hogy a Hunguest Hotel Sóstó kettő évig gyermekanimátorként foglalkoztatott. Láttam, a gyermekek jelenléte mennyire befolyásolni tudja a szálláshely működését. Aktuálisnak is tartottam ezzel a kérdéssel foglalkozni, egyrészt a 2020 év elején kialakult pandémia helyzet következményeként jelentősen megváltozott a turizmus piaca, mások lettek a fogyasztói szokások, elvárások. Másrészt a mindennapok során rendszeresen halhatjuk Magyarország kormánya is sokat tesz annak érdekében, hogy a családbarát jelleg a szolgáltatóhelyeken, így a turizmusban is természetes legyen. Fontosnak érzi, hogy társadalmunkban megerősödjön és általánossá váljon családbarát értékrend. Célom az volt, hogy bemutassam mit vár el a család a gyermekbarát szolgáltatás keretén belül a szálláshely szolgáltatóitól. Rávilágítsak, hogy a szálláshelyeknek, mint a turizmus legnagyobb szolgáltatóinak szüksége van arra, hogy a gyermekekkel kiemelten foglalkozzanak, mert az a hely, aki a gyermekbarát profilt felveszi egy nagy létszámú szegmenset tud magának vendégként megnyerni.Tétel Embargó alatt A szállodai árazás folyamata és összetevői egy 5 csillag superior hotel példáján keresztülSándor , Eleonóra; Sánta, Ádám Kálmán; DE--Gazdaságtudományi KarZáródolgozatomban a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara által előírt 14 hetes gyakorlatom során, a debreceni Hotel Divinus*****Superiorban szerzett tapasztalatokat szeretném összefoglalni, illetve ismertetni mindazokkal, akik nem látnak bele például egy szálloda működésébe. A gyakorlati helyem, és témám kiválasztásban nagy szerepet játszott, hogy korábban diákmunkavállalóként vendéglátásban szereztem széleskörben tapasztalatot, a gyakorlatomat közvetlen megelőzően, pedig a Hotel Divinusban vállalhattam diákmunkát az éttermi részlegen. A szakmai gyakorlatom alatt a szálloda fontosabb részlegein dolgoztam gyakornokként, és a munkavégzés során figyelve a vendégeket, a szálloda szolgáltatásnyújtási gyakorlatait, felvetődött bennem, hogy vajon miként alakíthatja ki az árazását egy ilyen, magas, 5 csillag superior minősítéssel rendelkező kereskedelmi szálláshely. Mindehhez úgy gondoltam, hogy körbe kell járnom azt, hogy milyen szolgáltatásokat kínál a Hotel Divinus, milyen tényezőket vesznek figyelembe egy 5 csillag superior kategóriába sorolandó szálloda minősítése során. Ahhoz, hogy pontosan átláthatóvá váljon számomra a szálloda működése, és kínálata, meg kellett ismernem tetőtől talpig az épületet, az egymáshoz kötődő, egymásra épülő részlegek, és szolgáltatások lényegességét, összességét. Megvizsgáltam a külső, és belső tényezőket egyaránt, melyek sokat segítettek abban, hogy megismerjem a menedzsment kialakítását, ami szintén erős befolyással hat a választott szálloda árpolitikájára.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Tokaj-Hegyalja borvidék és a borturizmus fogyasztói megítéléseRácz, Emese Anna; Vargáné Csobán, Katalin; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatomban szeretném a Tokaj-Hegyalja borvidék területéhez szorosan kapcsolódó borturizmust és annak fejlődését bemutatni, hogy hogyan alakult ki a turizmus ezen ágazta, milyen változásokon ment át az évezredek során a térségben. A magyar borturisták típusait, szokásait, motivációit ismertetni, átfogóbb képet adni arról, hogy mennyire ismert a mai emberek körében a borturizmus mint utazási forma. Hogy milyen látnivalók és különlegességek vonzzák az utazókat a Tokaj-hegyaljai borvidékre. Részletes bemutatásra kerül a különleges mikroklímájú borrégió és annak története, a méltán híres, itt termő szőlőfajták, továbbá a helyi borkészítés művészete. Valamint a gasztroturizmus kialakulása és azon belül is a borhoz kapcsolódó utazási szokások fejlődése a térségben. Primer kutatási módszerként kérdőíves felmérést végeztem, amelyen 125 ember vett részt. Kutatásom egyik fő célkitűzése a borturizmus keresletét befolyásoló tényezők vizsgálata volt. Szerettem volna választ kapni arra a kérdésre, hogy milyen hatást gyakorol a válaszadókat egy borszakértő véleménye, illetve, hogy mennyire ismerik a különböző internetes fórumokat, blogokat ebben a témában. Melyek a legfontosabb szempontok, amik alapján kiválasztásra kerül általuk egy borvidék mielőtt meglátogatnák azt.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Békéscsaba turizmusa, helyiek és turisták által való megítélése, valamint jövőképe a Békéscsaba Megyei Jogú Város Középtávú (2022-2026) Turizmusfejlesztési Koncepciója alapjánRadeczki, Enikő Márta; Sánta, Ádám Kálmán; DE--Gazdaságtudományi KarDolgozatom témája, Békéscsaba turizmusa, a helyiek és turisták által való megítélése, valamint jövőképe volt a Békéscsaba Megyei Jogú Város Középtávú (2022-2026) Turizmusfejlesztési Koncepciója alapján. Kutatásom célja, meghatározni azon épített és természeti örökségeit Békéscsabának, amelyek turisztikai szempontból kiemelt fontossággal bírnak és meghatározzák városképét. Továbbá, a 2024-es évben elkészülő Munkácsy Negyed intézményeit és látnivalóit mutattam be. Emellett, feltérképeztem a turisták főbb utazási motivációját Békéscsabára, valamint a tartózkodási idejük alatt felkeresett látnivalók és programok ismertségi és látogatottsági arányát mértem fel, kiegészülve a helyi lakosokkal primer kutatásomként, online kérdőíves formában. A kutatás után kiértékelt eredményekből következtetéseket vontam le és megállapításokat tettem. Végezetül a jövőkép felhasználása segítségével a fejlesztésekre váró területeket mutattam be.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Egyedi gyártáshoz kapcsolódó beszerzési folyamatok vizsgálata a Bürkle Hungary Kft-nélTéglási, Dénes; Terjék , László; DE--Gazdaságtudományi KarDolgozatom az egyedi gyártással foglalkozó gépipari vállalat beszerzési folyamatait dolgozza fel. Vizsgálja, milyen nehézéségeket okoz az egyedi gyártású termékekhez tartozó beszerzés. A beszerzés egy fontos területe a vállalati stratégiának. Kiemelten nagy szerepe van egy olyan összeszerelő üzemben, mint a Bürkle cégcsoport üzemei. Mivel itt csak összeszerelés zajlik, ezért a beszerzendő termékek köre teljesen kibővül a félkész termékek körére. Emiatt fontos feladat a beszállítói bázis meghatározása, és az hogy a megfelelő termékek a megfelelő beszállítótól legyenek kirendelve. Ez komoly feladat a beszerzés számára, emiatt nagy prioritású terület a Bürkle szervezetében.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A kiállítóhelyszínek működése és lehetséges szerepe a kulturális turizmusban a Bényi Galéria példáján keresztülSzatmári, Dóra; Sánta, Ádám Kálmán; DE--Gazdaságtudományi KarA záródolgozatom a kiállítóhelyszínek működését és lehetséges szerepét mutatja be a Debrecenben található Bényi Galéria példáján keresztül. A dolgozatban elsősorban meghatározom a kulturális turizmus fogalmát, jelentőségét, keresletét. Mindemellett a kulturális turizmus debreceni kínálati elemeiről is szót ejtek. Végül pedig bemutatom a Bényi Galéria működését.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Mesterséges Intelligencia hatása a munkaerőpiacraVass, Dániel; Terjék, László; DE--Gazdaságtudományi KarA szakdolgozat a mesterséges intelligencia (MI) hatását vizsgálja a munkaerőpiacra és társadalomra. Szó esik benne a MI és olyan alterületei meghatározásáról, mint a gépi tanulás, neurális hálózatok és mélytanulás. Majd a MI gazdasági hatásairól többek közt a MI gazdasági értékláncáról, munkaerőpiaci trendekről és a MI által előidézett változásokról. Végezetül következtetésekkel zárul, a magyar társadalom MI-hez való viszonyulását vizsgáló kérdőív eredményei, és azok elemzése révén.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Panyolai Szilvórium Zrt. vizsgálata ellátásilánc-menedzsment szempontbólTóthné Kéki, Katalin; Kovács, Evelin; DE--Gazdaságtudományi KarA dolgozatomban a pálinkagyártást szeretném vizsgálni ellátásilánc-menedzsment szempontjából. Diplomadolgozatom célja, hogy az ellátási lánc minőségi javítása és hatékonyság növelése érdekében, azonosítsam és elemzem a szűk keresztmetszeteket különböző dimenziók szerint. Szeretném áttekinteni a minőségi pálinkagyártást befolyásoló tényezőket az ellátási lánc folyamatain keresztül, kezdve a beszerzési folyamattól egészen az értékesítésig. Ezt a vizsgálatot kiterjeszteném a gyártásra is, valamint a disztribúció, fenntarthatóság, marketing és minőség dimenzióin keresztül szeretném megvizsgálni.Tétel Embargó alatt A vidéki éttermi vállalkozások ellátási láncának vizsgálata a tiszacsegei halászcsárda működésének példáján keresztülKovács, Nikolett; Terjék, László; DE--Gazdaságtudományi KarDiplomadolgozatom során az általam igen kedvelt hely és étterem, a tiszacsegei Halászcsárda működését választottam vizsgálatom céljául. Érdeklődésem középpontjában az állt, hogy átfogó képet alkothassak a Halászcsárda üzemeltetéséről, kezdve a beszerzéstől és az előállítási folyamatoktól egészen a fogyasztásig. Célom az volt, hogy feltérképezzem, milyen tényezők járulnak hozzá az étterem kiemelkedő sikeréhez, és hogy milyen folyamatok segítik elő a vevők elégedettségét. A Halászcsárda példáján keresztül kívántam megvizsgálni, hogy hogyan valósulnak meg azok a folyamatok és gyakorlatok, amelyek egy éttermet ilyen kiválóvá tesznek. A beszerzési stratégiától kezdve, a friss alapanyagokon át egészen az ételek elkészítéséig és a vendégek kiszolgálásáig minden lépést elemeztem. Különös figyelmet szenteltem annak, hogy milyen módon épül fel és működik az étterem ellátási lánca, és hogyan határozza meg a végtermék minőségét és a vendégek véleményét. A célt továbbá az volt, hogy minél teljesebb képet kapjak arról, hogyan zajlanak a folyamatok a Halászcsárdában, és hogy milyen gyakorlatok és stratégiák állnak a sikeres üzemeltetés hátterében.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Pastelerias, avagy a spanyol és katalán cukrászati készítmények lehetséges szerepe a vendéglátásbanSzalontai, Zita; Sánta, Ádám Kálmán; DE--Gazdaságtudományi KarA dolgozatom témája a spanyol és katalán cukrászati készítmények lehetséges szerepe a vendéglátásban. Bemutatásra kerülnek a leghíresebb spanyol és katalán édességek, megjelenési formáik és szerepük a magyar vendéglátásban, illetve, hogy a magyar fogyasztók mennyire kedvelik ezeket a desszerteket, valamint ezek a cukrászati készítmények milyen formában jelennek meg úgy Spanyolországban, mint Magyarprszágon. A dolgozatban említésre kerül az is, milyen utazási szokásaik vannak a kuatásom során megkérdezett embereknek, és mennyire vannak tisztában a spanyol gasztronómiai értékekkel. A kutatásomban két interjú alany is segítségemre volt. Egyikük a magyar míg másikuk a spanyol vonalról engedett betekintést szakmai tapasztalataikba. Előbbi alanyom egy magyar szakács, akivel Spanyolországban dolgoztam, utóbbi alanyom pedig spanyol és végzettsége szerint cukrász, szintén Spanyolországban ismerhettem őt meg.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A filmturizmus vizsgálata a hazai fogyasztók körébenDezső, Petra; Sánta, Ádám Kálmán; DE--Gazdaságtudományi KarSzakdolgozatom a filmturizmus témakörének részletesebb megismerését teszi lehetővé. A szakirodalmi áttekintés során feltártam a turizmus ezen fajtájának alapjául szolgáló elemeket, melyek között helyet kaptak definíciós értelmezések és motivációs elemek is. Megvizsgáltam a filmipar kapcsolatát a turisztikai ágazattal és a közöttük kialakuló együttműködést, valamint bemutattam a forgatási helyszínek fajtáit és pozitív/negatív hatásukat egy desztináció turizmusára. Végül pedig azt is elemeztem, hol tart Magyarországon jelenleg a filmturizmus és kitértem a fenntarthatóság kérdésére is. Primer kutatásom során felmértem a hazai fogyasztók filmnézési- és utazási szokásaikat, majd a filmturisztikai utazások iránti hajlandóságukat. A dolgozatom elkészítése közben tett megfigyelések alapján javaslatokat fogalmaztam meg a hazai filmturizmus kínálati oldalának fejlesztése érdekében.Tétel Embargó alatt A logisztikai tervezés rendszerei a Robert Bosch Power Tool Kft.-nélGass, Krisztián; Kovács, Evelin; DE--Gazdaságtudományi KarA dolgozatban a Robert Bosch Power Tools Kft. logisztikai tervezési rendszereit mutatom be. Eme rendszerek elengedhetetlenek ekkora volumennél, hiszen pusztán emberi munkával nem lenne lehetséges a gyártás működtetése. A szakdolgozatomhoz a cégnél eltöltött 2,5 éves tapasztalatomat használom fel a rendszerek és a működés bemutatásához, amelyekkel kapcsolatban kritikákat, javaslatokat is megfogalmazok, hiszen még egy ekkora vállalatnál sem működik minden tökéletesen. Remélem sikerült átláthatóan bemutatnom egy magas fejlettséggel rendelkező globális vállalat alapanyagellátásának és gyártástervezésének menetét.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kastélyaiSzöllösi, Réka; Vargáné Csobán, Katalin; DE--Gazdaságtudományi KarA szakdolgozatomban Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyét vizsgálom turisztikai desztinációként, különös tekintettel a megye kastélyaira. A dolgozat fő témája a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kastélyok. A szakirodalmi áttekintés fejezetben kilenc konkrét kastélyról teszek említést. A továbbiakban részletesen elemzem a kastélyok szerepét a turizmusban, valamint a primer kutatásom eredményeit felhasználva bemutatom a kastélyok aktuális helyzetét. A problémákat azonosítom és lehetséges megoldásokat is javaslok. Ezen kívül a dolgozat a turisztikai fejlesztési lehetőségeket is bemutatja a vármegye kastélyainak kontextusában.