Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet)
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
A Biotechnológiai Intézet 2019-ban létrejött hallgatói dolgozatainak gyűjteménye.
A Debreceni Egyetemen a hallgatói dolgozatok a 2011-es felsőoktatási törvény 2022. évi törvénymódosításához alkalmazkodva csak az Egyetem által szolgáltatott Eduroam WiFi hálózatra csatlakoztatott eszközről, vagy egyetemi IP címről érhetőek el.
“A sikeres záróvizsgát tett hallgató szakdolgozatát vagy diplomamunkáját a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszerében teljes egészében tárolja, és azokról nyilvántartást vezet. A tárolt szakdolgozatokat és diplomamunkákat – jogszabályban meghatározottak szerint titkosított részek kivételével – a tanulmányi rendszeren keresztül korlátozás nélkül hozzáférhetővé és kereshetővé kell tenni.” A törvényről további részletek: Felsőokt. tv. (új) - 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye.
Böngészés
Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet) Szerző szerinti böngészés "Ág, Norbert"
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető Az actinobaktériumok taxonómiája, fiziológiája és természetes termékeiVáradi, Ákos; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz actinobaktériumok életmódja, részletesen kitérve a taxonómiájukra. Röviden ismertetem az Actinobacteria törzsbe tartozó nemzetségeket. Külön kitérve a jótékony hatású antibiotikum gyártásra képes Streptomyces fajokra. Ezen felül bemutatom, hogy milyen természetes termékei vannak az actinobaktériumoknak, és hogy hogyan viszonyulnak a körülöttük lévő közösségekhez.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Bazídiumos gombák filogenetikai viszonyainak vizsgálata riboszómális nagy alegység alapjánKovács, Ádám Adrián; Ág, Norbert; Nagy, László; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetDNA kivonás és PCR amplifikáció az ADiv projekthez tartozó gombamintákon, a kapott szekvenciák filogenetikai analízise.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Debreceni Vízmű Zrt. Szennyvíztisztító Üzemének régi és új biológiai tisztítósorán működő technológiák összehasonlításaSolymosi, Fanni; Fülöp, Zoltán; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA Debreceni Vízmű Zrt. Szennyvíztisztító Üzemén működő két különböző technológiájú biológiai tisztítósor hatékonyságát vizsgáltam. A kutatás során ammónia, nitrát, szerves anyag és foszfor koncentrációkat mértem a tisztítósorok különböző pontjaiban. Ezzel végigkövetve és rekonstruálva a szennyvíztisztító mikroorganizmusok tevékenységeit.Tétel Korlátozottan hozzáférhető DNS-polimerázok és biotechnológiai alkalmazásukKovács, Martin; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetSzakdolgozatom során a DNS-polimeráz enzim biotechnológiában történő felhasználásával foglalkoztam. Célom az volt ezzel a manapság egyre szélesebb körben alkalmazott enzimcsaláddal, hogy az eddig elért kutatási eredményekről átfogó ismereteket szerezzek és összegezzem azokat és megfogalmazzak egy konklúziót. A biotechnológiában a polimeráz-láncreakció és a DNS szekvenálása során alkalmazzák őket. Az enzimek különéle kémiai átalakításaival, mutációival elérhető a polimerázok adott technikához való optimalizálása, a PCR és szekvenálási technológia fejlesztése. Azt fontos megjegyezni, hogy ezen enzimek felhasználása rendkívül sokrétű, rengeteg módszert dolgoztak ki. Éppen ezért a leggyakrabban alkalmazott, illetve a legeredményesebb technikákra fektetek nagyobb hangsúlyt.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fermentációs minták fehérjetartalmának az analízise SDS-PAGE módszerrelRab, Polett; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA vizsgálat célja az volt, hogy fermentációk lizozim termelését kövessük nyomon. A vizsgált fehérjét az Aspergillus niger fonalas gomba termelte. Mindkét esetben SDS-PAGE módszerrel követtük nyomon a lizozim mennyiségének a változását.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Fermentációs úton előállított fehérjék nyomon követéseTóth, Nikolett; Szürös, Levente; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetDolgozatom a fermentlevek fehérjetartalmával, illetve annak mérésével, nyomon követésével foglalkozik. Szakdolgozatom célja, hogy megfelelő mérési lehetőséget találjak a fermentációs folyamat során termelődő fehérjék online nyomon követésére. Dolgozatomban bemutatom a rekombináns fehérjék kifejeződését élesztősejtekből, kiemelve az általam felhasznált fehérjét, a Liraglutidot. Ismertetem a fermentációk típusait és az eljárás során alkalmazható offline és online mérési lehetőségeket.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A globális élelmiszer- és bioenergia iránti kereslet fenntarthatóságának kihívásai a túlnépesedés függvényében, biotechnológia kínálta megoldásokVígh, Dorottya; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA szakdolgozatom célja, olyan biotechnológiai módszerek bemutatása, amelyek megoldást jelentenek az élelmezés és a bioenergia területén jelentkező megnövekedett keresleti problémákra a túlnépesedésnek köszönhetően.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A hialuronsav a 21. században: tulajdonságok, biotechnológia, felhasználás humán szempontbólVirág, Viktória; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetSzakdolgozatom megírása során a hialuronsav 21. században való biotechnológiai felhasználására összpontosítottam humán szempontból. Elsősorban a hialuronsavat vizsgálom meg szerkezeti és kémiai, majd további tulajdonságai alapján. Dolgozatomban részletezem a lebontási folyamatokat, valamint a HA kémiai átalakításán kívül, szó lesz még a termeléséről is. Bemutatom a lehetséges felhasználási területeket, illetve az előállítható HA formákat.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Kitozán oligoszacharid hatékonyságának vizsgálata kórokozó gombák micéliális növekedésére eltérő módszerek segítségévelFarkas, Fanni Zsófia; Ág, Norbert; Kovács, Csilla; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz abiotikus tényezők mellett a biotikus tényezők közül a gombás betegségek is nagymértékben károsítják a növényeket. Az új betegségek kihívásokat eredményeznek a termelők és a kutatók számára is. Mindezek miatt szükséges a betegségek biológiájának megismerése, járványtani kutatása és a kezelésük tudományos alapú megoldása. A gyümölcsök gombás eredetű megbetegedése a termelők számára nagy problémát jelent, mert ez jelentős terméskiesést eredményez számukra. Ezért kitozánt tartalmazó készítmény hatásosságát vizsgáltuk meg egyes kórokozó gombák esetében. Az egyes gombafajok micéliális növekedését in vitro körülmények között agar diffúziós, illetve mérgezett agaros módszerekkel végeztük el. Mindkét kísérletben eltérő koncentrációjú kitozán oldatokat használtunk.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Kitozán oligoszacharid koncentrációk hatása az ’Éva’ és a ’Petri’ meggyfajták polcállóságára eltérő tárolási időszak és tárolási mód eseténSzép, Zsófi; Kovács, Csilla; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA meggy sokoldalúsága miatt került a figyelem középpontjába, azonban ahhoz, hogy a hazai gyümölcstermesztés tovább fejlődjön, további újításokra van szükség szüret utáni minőségmegőrzése céljából, úgy, mint a posztharveszt technológia fejlesztésére. A szintetikus növényvédőszerek, illetve szermaradványok káros hatása, illetve a növekvő számú fungicid-rezisztens, valamint posztharveszt kórokozók megjelenése szükségessé teszi új, bioaktív anyagok felkutatását. A kitozán oligoszacharid alternatíva lehet növényvédelmi lehetőségként, éppen ezért kutatómunkánk során a kitozán oligoszacharid hatását vizsgáltuk az ’Éva’ és a ’Petri’ meggyfajták polcállóságának tekintetében. A polcállóságot különböző koncentrációjú kitozán kezelések, különböző tárolási módok (normál és módosított légterű tárolás) és eltérő tárolási idő mellett vizsgáltuk. A polcállósági vizsgálat során az eltérő koncentrációjú posztharveszt kitozán kezelések hatékonyságát hasonlítottuk össze a két meggyfajta esetén a friss fogyaszthatóságának növeléséhez a kontroll, kezeletlen gyümölcsökhöz képest. A kitozán kezelések hatékonyságának értékeléséhez a fertőzöttségi indexet (DSI%) használtuk, továbbá színtenyészet létrehozása után klasszikus morfológiai tulajdonságaik alapján azonosítottuk az ’Éva’ és a ’Petri’ meggyfajtákon megjelenő tárolási betegséget okozó gombákat.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Megújuló energiaforrások: BiogázVári, Gréta Loretta; Ág, Norbert; Fülöp, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz egész világon a legnagyobb problémát az egyre növekvő energiaárak és a környezet szennyezés okozza. A megújuló energiaforrások közül azonban a biogáz (melyet különböző szerves hulladékokból állítanak elő) megoldást jelenthet mind a környezet szennyezés ellen, mind az energia gazdaságos előállításában. Dolgozatom vizsgálja a Debreceni Szennyvíztisztító Telepen zajló rothasztási technológiát. A szennyezőanyagok további hasznosításával, nagyon sok terület új alapanyaghoz jut. A kinyert energia pedig nagyon sok pénzt spórol a szennyvíztelepnek. Ezt mérésekkel is alátámasztottam. Az elvégzett mérések alapján, azt mondhatjuk, hogy a jelenleg működő rothasztási technológia viszonylag maximális kapacitással, megfelelően működik.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Online sejtmennyiség mérés megvalósíthatóságának vizsgálata fermentációs folyamatfejlesztés soránSzmolár, Alexandra Bettina; Szürös, Levente; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetDiplomamunkám témája az online sejtmennyiség mérés megvalósíthatóságának vizsgálata fermentációs folyamatfejlesztés során.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Szabad és kötött aminosavak elemzésének hatása a hatóanyagtermelésre üzemi fermentáció soránTóth, Nikolett; Szürös, Levente; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA diplomamunkám elkészítése során fermentációval egy aminoglikozid típusú antibiotikumot, a tobramycint állítottuk elő, és a fejlesztési folyamatban a nitrogénforrás hatóanyag termelésére gyakorolt hatását vizsgáltuk. A fermentációkhoz három különböző szójalisztet használtunk fel, melyeket az alkalmazott analizátorral mért összes fehérjetartalom ismeretében választottunk ki. Aminosav analízissel vizsgáltam a fermentlevek teljes és szabad aminosavtartalmát, és különbséget kerestem az eltérő szójalisztek között. Ezenkívül aminosav analízissel a N-forrásban lévő aminosavak és a hatóanyag közötti összefüggéseket is elemeztem.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Szennyvíztisztítás és szennyvíziszap hasznosításIván, Gergő Attila; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetSzennyvíztisztátás alapvető bemutatása. A tisztítás során keletkezett iszap hasznosítása különböző módokon. Tokaji szennyvíztisztító telep adatainak elemzése.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Táptalaj optimalizálás Aspergillus niger fermentációk lizozim termeléséhezKomjáti, Péter; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz Aspergillus niger által előállított lizozim termeléséhez használt fermentációs táptalaj optimalizálása.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Táptalaj optimalizálás és lizozim termeltetés Aspergillus niger fermentációvalKoronczi, Viktor; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetTáptalaj optimalizáció és lizozim enzim fermentációs úton történő előállítása Aspergillus niger gomba felhasználásával. Az elvégzett fermentációk során tapasztalt megfigyelése és eredmények tárgyalása.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Transzamináz enzimek izolálása és felhasználása az iparbanTerebesi, Marianna; Kertiné Ferenczi, Renéta; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biológiai és Ökológiai IntézetDiplomamunkám témája transzamináz enzimek izolálása és felhasználása az iparban.Tétel Korlátozottan hozzáférhető Út a növényi eredetű élelmiszerektől egészen a Laboratóriumban előállított mesterséges hústermékigKovács, Márk József; Ág, Norbert; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA dolgozat a mesterséges/laboratóriumban előállított kulturált húsok kérdéskörét vizsgálja. Szó esik a mesterséges hús előállításának technológiai hátteréről és az etikai, környezeti előnyeit is elemzi. Tartalmazza a piaci és a társadalmi helyzetét, és annak nehézségeit. Továbbá, egy magyar közvélemény kutatást is bemutat, mellyel a magyar emberek véleménye lett felmérve különböző demográfiai tényezők figyelembevételével. Figyelembe veszi a különböző vallások étkezési szabályait és a tenyésztett húsokkal kapcsolatos attitűdjeiket. A kutatás végére érve arra a következtetésre jutunk, hogy az emberek bizonyos százaléka nyitott lenne ennek a húsnak a bevezetésére, azonban sokan tartanak ettől a hústerméktől természetellenessége és ismeretlensége miatt.