Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet)
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
A Biotechnológiai Intézet 2019-ban létrejött hallgatói dolgozatainak gyűjteménye.
A Debreceni Egyetemen a hallgatói dolgozatok a 2011-es felsőoktatási törvény 2022. évi törvénymódosításához alkalmazkodva csak az Egyetem által szolgáltatott Eduroam WiFi hálózatra csatlakoztatott eszközről, vagy egyetemi IP címről érhetőek el.
“A sikeres záróvizsgát tett hallgató szakdolgozatát vagy diplomamunkáját a felsőoktatási intézmény tanulmányi rendszerében teljes egészében tárolja, és azokról nyilvántartást vezet. A tárolt szakdolgozatokat és diplomamunkákat – jogszabályban meghatározottak szerint titkosított részek kivételével – a tanulmányi rendszeren keresztül korlátozás nélkül hozzáférhetővé és kereshetővé kell tenni.” A törvényről további részletek: Felsőokt. tv. (új) - 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye.
Böngészés
Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet) Cím szerinti böngészés
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető 1-C szubsztituált 2-jódglikálok előállítása és Suzuki-Miyaura kapcsolási reakcióik tanulmányozásaBalogh, Máté; Juhászné Tóth, Éva; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetA glikál származékok széles körben alkalmazott, sokoldalú királis építőelemek a szénhidrátkémiában. A szelektíven védett glikál származékokat elterjedten használják természetes eredetű vegyületek és komplex szerkezetű szénhidrátok enzimatikus és kémiai szintézisében. Glikozilezőszerként szerepelhetnek a 2-dezoxicukrok és oligoszacharidok előállítás során, valamint C-glikozil vegyületek prekurzorai lehetnek. Az 1-C szubsztituált glikálok kémiájával foglakozó irodalmak száma kevés, ami összefügg azzal, hogy ezen vegyületek előállítása nem egyszerű és kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A kutatócsoportunkban azonban kidolgozásra került egy hatékony, többlépéses szintézismódszer ezen származékok előállítására, amely lehetőséget teremtett az 1-C szubsztituált glikálok reaktivitásának részletes tanulmányozására. Ehhez a kutatási témához kapcsolódva munkám során célul tűztük ki 1-C szubsztituált 2-jódglikálok szintézisét és Suzuki-Miyaura kapcsolási reakcióik tanulmányozását. Ebben a szakdolgozatban részletesen kifejtésre kerül az irodalmi áttekintésen belül a glikálok szerkezete és alkalmazásuk a szerves szintézisekben, az 1-C szubsztituált-glikálok előállítása, a 2-haloglikálok szintézise, és a 2-haloglikálok keresztkapcsolási reakciói, amelyeket saját vizsgálatokkal támasztottunk alá.Tétel Korlátozottan hozzáférhető 1-C Szubsztituált glikálok funkcionalizálása: haloamidálási és azidoflouralkilezési reakciók vizsgálataKertész, Boglárka Alexandra; Juhász, László; Homolya, Ágnes; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetSzakdolgozati kísérleteim során az anomer szénatomon elektronszívó szubsztituenst (CN, CONH2, CO2Me) tartalmazó, úgynevezett 1-C szubsztituált galaktál- és glükál származékok haloamidálási reakcióit kívántuk vizsgálni termikus és gyökös körülmények között. Vizsgálni kívántuk továbbá szubsztituálatlan glikálok azidoperfluoralkilezési reakcióit fotoredox körülmények alkalmazásával.Tétel Korlátozottan hozzáférhető 1-C-szubsztituált glikálok hidroxiazidálási reakcióinak vizsgálataJedlóczki, Ivett; Juhász, László; Homolya, Ágnes; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetA hidroxiazidálás lehetőséget biztosít azid csoportot tartalmazó szénhidrátszármazékok glikálokból történő előállítására. 1-C-szubsztituált glikálokból kiindulva olyan 2-azido-2-dezoxicukrokhoz juthatunk, melyekben az anomer centrumhoz kapcsolódó hidroxil csoport jelenléte széleskörű továbbalakítási lehetőségeket rejt magában. A hidroxiazidálás a szakirodalomban csak szubsztituálatlan glikálok esetén leírt eljárás, ezért a szakdolgozat készítése során célul tűztük ki az 1-C-szubsztituált glikálok hidroxiazidálási reakcióinak részletes tanulmányozását.Tétel Korlátozottan hozzáférhető 150L-es multifunkciós bioreaktor hibamód- és hatáselemzéseHováth, Bence; Domonkos, Dávid; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA diplomamunkám egy épülő biotechnológiai fermentációs üzem 150L-es bioreaktorának hibamód- és hatáselemzéséről szól. A diplomamunka célja a tervezési és telepítési szempontokat figyelembevéve a fermentációs folyamatokat, az eszközt (bioreaktor), a kiszolgáló rendszereket és berendezéseket, valamint a kezelőket biztonságtechnikai szempontból érintő lehetséges kockázatok azonosítása és értékelése az FMEA eszköztárának segítségével.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A 640 nm-es hullámhosszúságú fény hatásának vizsgálata a szaruhártya regenerációjában in vitro karcmodell alkalmazásávalLőrincz, Valéria Margit; Szemán-Nagy, Gábor György; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA látható fény egyes hullámhosszainak élettani hatása régóta kutatott terület, azonban a szaruhártyára vonatkozólag kevés eredmény született. Tekintve, hogy a vörös fény képes serkenteni a sebgyógyulást, szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a 640 nm hullámhosszúságú fény befolyásolja-e a szaruhártya regenerációt. A kísérlethez HuLi sejtvonal segítségével készítettünk in vitro karcmodellt. A 640 nm-rel megvilágított mintákat a kontroll, 940 nm-es fény hatásával hasonlítottuk össze. A regenerációs folyamatot time-lapse imaging videomikroszkópiás rendszerrel figyeltük meg, majd ImageJ szoftverrel elemeztük a felvételeket.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A BACH1 transzkripciós represszor szerepének vizsgálata LPS-indukált egér csontvelő eredetű makrofágokban bioinformatikai módszerekkelKovács, Eszter; Nagy-Bojcsuk, Dóra; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz őssejtekből kifejlődött makrofágok szövetspecifikus fenotípusaik létrehozásával kulcsfontosságú szerepet töltenek be a gyulladásos folyamatok kialakulásában és felszámolásában egyaránt, ugyanakkor a makrofág génszabályozás aktiváló és gátló folyamatainak elkülönítése nagy kihívást jelent és emellett a gátló hatásoknak csak nagyon kis hányada ismert. Jelen szakdolgozatom témáját a lipopoliszachariddal (LPS-sel) kezelt vad típusú és Bach1-deficiens csontvelő eredetű makrofág sejteken végzett RNS és ChIP szekvenálási adatok bioinformatikai alapelemzése és integrálása képezte.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Candida auris YAP1 gén deléciós mutáns előállítása és fenotípusos jellemzésePápai , Ildikó; Pócsi, István; Benkő, Zsigmond; Papp, László Attila; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA Candida auris YAP1 gén deléciós mutáns előállítása és fenotípusos jellemzéseTétel Korlátozottan hozzáférhető A dapagliflozin és az etil-izopropil-amilorid NHE-mediált iontranszportot befolyásoló hatásának vizsgálata a bélmozgásbanVarga, Diána Katalin; Uray, Karen Lee; Docsa, Tibor; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA diplomamunka célja a dapagliflozin (DAPA), mint nátrium-glükóz kotranszporter 2 (SGLT2) gátló, valamint az etil-izopropil-amilorid (EIPA), mint nátrium–hidrogén kicserélő (NHE) gátló, bélmozgásra gyakorolt hatásának vizsgálata egér ileum preparátumokon. A kutatás középpontjában az áll, hogy meghatározzuk a két különböző hatásmechanizmusú vegyület milyen módon befolyásolja a gastrointestinalis motilitást, illetve a dapagliflozin off-target hatásai érintik-e a bélhámsejtek apikális membránján található NHE3 működését. További cél annak tisztázása, hogy az EIPA előkezelés képes-e eliminálni a dapagliflozin által kiváltott választ, ami közös hatásmechanizmusra utalhat. A vizsgálatokhoz szervfürdő rendszer kerül alkalmazásra, amely lehetővé teszi az ileum szakasz válaszkészségének pontos regisztrálását és a farmakológiai hatások kvantitatív értékelését.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A DNS metiláció génexpressziós változásainak nyomon követése mechanikailag stimulált in vitro porckultúrákbanHorváth, Zsaklin Zsanett; Zákány, Róza; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetMivel az ízületi porc regenerációja rendkívül lassú folyamat, ezért különösen nagy szükség van olyan kutatásokra, amik a regeneráció mögötti molekuláris folyamatokat segítenek megérteni. A dolgozatom célja az volt, hogy megnézzük a mechanikai ingerlés milyen hatással van a DNS metiláció specifikus génjeinek génexpressziójára. Mindezeket csirkeembriók végtagtelepeiből izolált kondroprogenitor sejtekkel vizsgáltuk. A primer porcosodó kultúrák az in vitro porcfejlődés meghatározott napjain mechanikai stimulációt kaptak és ezek alapján figyeltük a változásokat.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A genetikai heterogenitás vizsgálata hagyományos sörélesztő starter kultúrákban és törzsekbenKárpáti, Judit; Pfliegler, Valter Péter; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz utóbbi években világszerte megnőtt a sörfőzők érdeklődése Nyugat-Norvégia távoli részein évszázadok óta használt tanyasi ale élesztők egy csoportja, a kveik néven ismert élesztők iránt. Ezeket az élesztőket hosszú ideig elszigetelve tartották fenn a tanyasi sörfőzők, ezáltal vélhetően elkerülte ezeket a kultúrákat a söriparban lezajlott iparosítási folyamat. A sörgyártás szempontjából számos kedvező tulajdonsággal rendelkeznek, mégis genetikailag eltérnek a többi háziasított sörfőzési törzsektől. A nagy érdeklődésnek köszönhetően egyre több kereskedelmi élesztőszállító kínálatában elérhetővé váltak ezek az élesztők. Az élesztőtörzsek diverzitásának tanulmányozásakor sokszor figyelmen kívül hagyják azt a szerepet, amit az élesztőtörzsek kereskedelmi célú előállítása és forgalmazása játszik a fajok alakításában. Az élesztőgyártás során a törzseket több generáción keresztül szaporítják, viszonylag stresszes körülmények között , mely mutációk felhalmozódásához vezet, az élesztők tehát gyorsan változhatnak és fejlődhetnek mind genotípusosan, mind pedig fenotípusosan a szaporítás során. Munkánk során azt tanulmányoztuk, hogy az élesztőtermékek megfelelően képviselik-e az eredeti kveik kultúrákat, illetve, hogy az általunk vizsgált kveik élesztőkben megfigyelhetők-e a szaporítás során keletkezett mikroevolúciós változások, például az aneuploidia jegyei.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A hasadó élesztő sejtek transzkripciójának vizsgálataBettenbuk, Csilla; Batta, Gyula; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz élelmiszerek tartósítása egy olyan folyamat, amelyet az emberiség már évezredek óta alkalmaz, azonban ez a terület mind a mai napig bővül és fejlődik azért, hogy a tartósítás egy biztonságosabb és hatékonyabb folyamattá válhasson. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a hagyományos tartósítószerek és adalékanyagok többsége mellékhatásokat okoz, amely az emberek és állatok szervezetét egyaránt károsítja. Ezen vegyületek hosszan tartó felhalmozódás esetén rákkeltő hatásúak lehetnek, továbbá gyomor-és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak. Ezen ismeretek tudatában, az emberek érdeklődést mutatnak olyan élelmiszerek fogyasztása iránt, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, szintetikus anyagok nélkül. Az élesztők a környezetben mindenütt előfordulnak, és több növényi kórokozó antagonistáiként ismertek. Ezen képességükön felül, az egyszerű tenyésztési igényeiknek és meghatározott biobiztonsági vonatkozásuknak köszönhetően, sok élesztőgombát ígéretesnek találnak a biológiai kontroll területén történő alkalmazásra, különféle biológiai növényvédő szerek fejlesztésére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A hialuronsav jelentősége az élő szervezetben, felhasználása, valamint előállításaNagy, Fruzsina; Fekete, Erzsébet; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetSzakdolgozatom célja, hogy átfogó ismertetést adjon a hialuronsavról, bemutatva többek között a szerkezetét, a szervezetben betöltött szerepét, bioszintézisét, lebontását, valamint a felhasználásának módjait. Mindezek mellett, a dolgozat egyik fő részeként bemutatásra kerülnek a hialuronsav előállításának módjai, különös tekintettel a bakteriális fermentáción alapuló eljárásra.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A humán SPINK1 fehérje hasnyálmirigy-gyulladásban azonosított misszensz mutációinak hatása az ortológ egér fehérje szekréciójáraOrbán, Eszter; Szabó, András; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA krónikus hasnyálmirigy-gyulladás egy progresszív funkcióvesztéssel járó betegség, amelynek kialakulásában főként környezeti tényezők mellett genetikai hajlamosító tényezők, különösen a SPINK1 gén mutációi is szerepet játszanak. Bár a genetikailag módosított egerek széles körben alkalmazott modellek a hasnyálmirigy-gyulladás kutatásában, a SPINK1 mutációt hordozó egereket eddig még nem használták betegségmodellezésre. A legtöbb humán SPINK1 mutáció a fehérje szekréciójának csökkenését okozza, azonban az aminosav-sorrend különbségei miatt ezek eltérően viselkedhetnek egérmodellekben. A kutatás célja az volt, hogy 12 ritka humán misszensz SPINK1 mutáció hatását vizsgáljuk az egér SPINK1 fehérje szekréciójára és működésére. Ennek érdekében szekvencia-specifikus mutagenezissel hoztuk létre a mutációkat egér SPINK1 expressziós plazmidban, majd emlős sejtek transzfekcióját követően elemeztük a variánsok tripszin-gátlási aktivitását. A kísérletek során meghatároztuk a szekretált SPINK1 variánsok koncentrációját a kondícionált médiumban, valamint a sejtlizátumokban jelen lévő fehérje mennyiségét is.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A kapszaicin antimikrobiális potenciálja és felhasználási lehetőségeiNagy, Boglárka Tímea; Bíró, Vivien; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA kapszaicin bioaktív vegyület, a Capsicum fajok által előállított, bizonyítottan antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkező anyag. Az erőspaprika csípősségéért felelős, melynek fogyasztása égő érzettel társul a kapszaicin-receptor működésének köszönhetően. Az alkaloid kinyerése történhet a növényből extrahálással, de vegyi szintézise és enzimatikus előállítása is tárgyalt. Antimikrobiális hatása mikroba-függő, eltérő a minimális inhibíciós koncentrációjuk és a gátlás formája is. Ilyen jellegű felhasználási területei és felhasználási formái is összegyűjtésre kerültek. A téma célja, hogy felhívja a figyelmet az antimikrobiális szerek fejlesztésére, egy természetes eredetű alternatíva segítségével.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A keleti vándorsáska (Locusta migratoria) polifenizmusaCsipkés , Nóra; Németh, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA szakdolgozat a keleti vándorsáska (Locusta migratoria) biológiájára összpontosítva részletesen elemzi ennek a rovarnak a testfelépítését, szaporodását és élőhelyeit. A sáskajárás jelenségét a klímaváltozással összefüggésben vizsgálva bemutatja, hogyan érinti ez a jelenség különböző területeket, és milyen változások következnek be az éghajlati változások hatására. A dolgozat továbbá áttekinti a polifenizmus fogalmát, kiemelve más természeti példákat is. A keleti vándorsáska polifenizmusát részletesen elemezve a fiziológiai, morfológiai és viselkedésbeli változásokat ismerteti. Az okok feltárásához a kutatás kitér a polifenizmus kiváltó ingereire, és részletesen elemzi az epigenetikai mechanizmusok szerepét, beleértve a DNS-metilációt, a hiszton módosulásokat, a nem kódoló RNS-eket és az anyai/apai hatásokat is. A szakdolgozat eredményei hozzájárulnak a keleti vándorsáska biológiájának és polifenizmusának, valamint a sáskajárás mélyebb megértéséhez.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A kovász: tradíció, tudomány és egészség a fermentáció mellettEgyüd, Ármin Bendegúz; Molnár, Ákos Péter; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA kovászos kenyér mikrobiológiai szemszögből nézve egy csodálatos és komplex ökoszisztéma, ahol a kémia, biológia és gasztronómia találkozik. A kovász, amely a kovászos kenyér szívét képezi, egy élő kultúra, amely élesztőgombákból és baktériumokból álló szimbiotikus közösséget tartalmaz. Ez a természetes fermentációs folyamat a mikrobiális együttműködés kiváló példája, ahol különböző mikroorganizmusok kölcsönhatása alakítja ki a kovászos kenyér egyedi tulajdonságait.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A mangán Aspergillus niger citromsav fermentációjára gyakorolt hatásaHunyor, Gergely; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA citromsav biológiai szerepe és biokémiai előállítási útvonalai. A citromsav ipari felhasználásának és gazdasági szerepének ismertetése. Citromsav termelő iparág múltja és forradalmasítása. Az Aspergillus niger fonalas gombafaj biológiájának, élőhelyének, morfológiájának és az átala termelt, citromsav fermentációjának bemutatása. Hasonló körülmények között végbemenő mangános és mangán mentes citromsav fermentáció eredményeinek összehasonlítása. Morfológiai változások vizsgálata a két fermentáció ideje alatt.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A meggy fermentálása a nem kioldható antioxidánsok kinyerése érdekébenPetrus, Kincső; Kun-Nemes, Andrea; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetNapjainkban egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az étrendi antioxidáns bevitel fordított arányosságban áll egyes kórképek, és betegségek kialakulásával. Emellett tanulmányok igazolják, hogy a gyümölcsök és zöldségek preventív hatást fejtenek ki az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásával szemben. Azonban az ezen területen végzett vizsgálatokban főként csak az extrahálható polifenolokat vizsgálnak, holott már több kutatás is bizonyította, hogy a mátrixhoz kötött polifenolok jelentős pozitív hatással rendelkeznek az egészségünkre nézve. Ezen vegyületek a bélflóra különböző mikroorganizmusainak hatására bomlanak le. Ezen folyamatot alpul véve az alkoholos és a tejsavas fermentáció hatásait vizsgáltam a meggy nagy antioxidáns kapacitású antocianin vegyületeire, és megkíséreltem a procianidin B1 és a flavan-3-ol vegyületek mennyiségi meghatározását.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A metil-(4,5,7-tri-O-acetil-2,6-anhidro-3-dezoxi-3-jód-D-lixo-hept-2-enonát) karbonilatív Suzuki-Miyaura kapcsolási reakciójának vizsgálataBalogh, Máté; Dr. Juhászné Tóth , Éva; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA kutatócsoportunkban egyszerű, egylépéses szintézist fejlesztettek ki a 1-C-szubsztituált 2-jódglikáloknak a megfelelő glikálokból kiinduló előállítására, és részletesen tanulmányozták ezen származékok Suzuki-Miyaura, Heck és Sonogashira kapcsolási reakcióit. Kísérletek történtek továbbá a metil-(4,5,7-tri-O-acetil-2,6-anhidro-3-dezoxi-3-jód-D-lixo-hept-2-enonát) karbonilatív Suzuki-Miyaura kapcsolási reakció körülményeinek optimalizálására is különböző „CO” forrás reagensek, Pd katalizátorok, bázisok és oldószer alkalmazásával, de a karbonilatív terméket csak alacsony hozammal tudták izolálni, így a reakció további optimalizálása szükséges. Ezen előzmények alapján a diplomamunkám során célul tűztük ki a 1-C-szubsztituált (CN, CO2Me, CONH2) 2-jódgalaktál származékok előállítását és a metil-(4,5,7-tri-O-acetil-2,6-anhidro-3-dezoxi-3-jód-D-lixo-hept-2-enonát) karbonilatív Suzuki-Miyaura kapcsolási reakció körülményeinek további optimalizálását a ligandumok és a Pd források még szélesebb palettájának alkalmazásával.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A mikrocisztin-LR és a cylindrospermopszin hatásai emberi fogyasztásra alkalmas növényekreTóth, Zalán Róbert; Garda, Tamás; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz emberi fogyasztásra alkalmas növénytermesztés számára kihívásokat jelent a toxikus cianobaktérium- vízvirágzások növekvő előfordulása. Dolgozatomban két cianobakteriális toxin, a mikrocisztin-LR és a Cylindrospermopszin hatásait tekintem át különböző élelmiszeripari növények növekedésére, fejlődésére és minőségére vonatkoztatottan. A dolgozat során kitérek ezen cianobakteriális toxinok növényekre gyakorolt biokémiai hatásaira, felhalmozódására az ehető növényi szövetekben és a toxinok talajban történő biohasznosulásának mértékére is. Dolgozatom felhívja a figyelmet arra is, hogy e veszélyes toxinok káros hatással lehetnek az emberi egészségre és fontosnak tartja a cianotoxinok jelenlétének csökkentését.