Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet)
Állandó link (URI) ehhez a gyűjteményhez
A DE Természettudományi és Technológiai Kar Tanácsának 2009. november 25.-i határozata alapján a jövőben elektronikus formában is elhelyezésre kerülnek a szakdolgozatok a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár által működtetett egyetemi archívumban, a DEAba. A szakdolgozatok az archívumból kizárólag a Debreceni Egyetem IP-címeiről hozzáférhetőek, azokat nem lehet kinyomtatni, és azokból szövegrészeket nem lehet kiemelni.
Böngészés
Hallgatói dolgozatok (Biotechnológiai Intézet) Cím szerinti böngészés
Megjelenítve 1 - 20 (Összesen 385)
Találat egy oldalon
Rendezési lehetőségek
Tétel Korlátozottan hozzáférhető 1-C szubsztituált 2-jódglikálok előállítása és Suzuki-Miyaura kapcsolási reakcióik tanulmányozásaBalogh, Máté; Juhászné Tóth, Éva; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetA glikál származékok széles körben alkalmazott, sokoldalú királis építőelemek a szénhidrátkémiában. A szelektíven védett glikál származékokat elterjedten használják természetes eredetű vegyületek és komplex szerkezetű szénhidrátok enzimatikus és kémiai szintézisében. Glikozilezőszerként szerepelhetnek a 2-dezoxicukrok és oligoszacharidok előállítás során, valamint C-glikozil vegyületek prekurzorai lehetnek. Az 1-C szubsztituált glikálok kémiájával foglakozó irodalmak száma kevés, ami összefügg azzal, hogy ezen vegyületek előállítása nem egyszerű és kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A kutatócsoportunkban azonban kidolgozásra került egy hatékony, többlépéses szintézismódszer ezen származékok előállítására, amely lehetőséget teremtett az 1-C szubsztituált glikálok reaktivitásának részletes tanulmányozására. Ehhez a kutatási témához kapcsolódva munkám során célul tűztük ki 1-C szubsztituált 2-jódglikálok szintézisét és Suzuki-Miyaura kapcsolási reakcióik tanulmányozását. Ebben a szakdolgozatban részletesen kifejtésre kerül az irodalmi áttekintésen belül a glikálok szerkezete és alkalmazásuk a szerves szintézisekben, az 1-C szubsztituált-glikálok előállítása, a 2-haloglikálok szintézise, és a 2-haloglikálok keresztkapcsolási reakciói, amelyeket saját vizsgálatokkal támasztottunk alá.Tétel Korlátozottan hozzáférhető 1-C Szubsztituált glikálok funkcionalizálása: haloamidálási és azidoflouralkilezési reakciók vizsgálataKertész, Boglárka Alexandra; Juhász, László; Homolya, Ágnes; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetSzakdolgozati kísérleteim során az anomer szénatomon elektronszívó szubsztituenst (CN, CONH2, CO2Me) tartalmazó, úgynevezett 1-C szubsztituált galaktál- és glükál származékok haloamidálási reakcióit kívántuk vizsgálni termikus és gyökös körülmények között. Vizsgálni kívántuk továbbá szubsztituálatlan glikálok azidoperfluoralkilezési reakcióit fotoredox körülmények alkalmazásával.Tétel Korlátozottan hozzáférhető 1-C-szubsztituált glikálok hidroxiazidálási reakcióinak vizsgálataJedlóczki, Ivett; Juhász, László; Homolya, Ágnes; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Kémiai IntézetA hidroxiazidálás lehetőséget biztosít azid csoportot tartalmazó szénhidrátszármazékok glikálokból történő előállítására. 1-C-szubsztituált glikálokból kiindulva olyan 2-azido-2-dezoxicukrokhoz juthatunk, melyekben az anomer centrumhoz kapcsolódó hidroxil csoport jelenléte széleskörű továbbalakítási lehetőségeket rejt magában. A hidroxiazidálás a szakirodalomban csak szubsztituálatlan glikálok esetén leírt eljárás, ezért a szakdolgozat készítése során célul tűztük ki az 1-C-szubsztituált glikálok hidroxiazidálási reakcióinak részletes tanulmányozását.Tétel Korlátozottan hozzáférhető 150L-es multifunkciós bioreaktor hibamód- és hatáselemzéseHováth, Bence; Domonkos, Dávid; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA diplomamunkám egy épülő biotechnológiai fermentációs üzem 150L-es bioreaktorának hibamód- és hatáselemzéséről szól. A diplomamunka célja a tervezési és telepítési szempontokat figyelembevéve a fermentációs folyamatokat, az eszközt (bioreaktor), a kiszolgáló rendszereket és berendezéseket, valamint a kezelőket biztonságtechnikai szempontból érintő lehetséges kockázatok azonosítása és értékelése az FMEA eszköztárának segítségével.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A 640 nm-es hullámhosszúságú fény hatásának vizsgálata a szaruhártya regenerációjában in vitro karcmodell alkalmazásávalLőrincz, Valéria Margit; Szemán-Nagy, Gábor György; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA látható fény egyes hullámhosszainak élettani hatása régóta kutatott terület, azonban a szaruhártyára vonatkozólag kevés eredmény született. Tekintve, hogy a vörös fény képes serkenteni a sebgyógyulást, szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy a 640 nm hullámhosszúságú fény befolyásolja-e a szaruhártya regenerációt. A kísérlethez HuLi sejtvonal segítségével készítettünk in vitro karcmodellt. A 640 nm-rel megvilágított mintákat a kontroll, 940 nm-es fény hatásával hasonlítottuk össze. A regenerációs folyamatot time-lapse imaging videomikroszkópiás rendszerrel figyeltük meg, majd ImageJ szoftverrel elemeztük a felvételeket.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A BACH1 transzkripciós represszor szerepének vizsgálata LPS-indukált egér csontvelő eredetű makrofágokban bioinformatikai módszerekkelKovács, Eszter; Nagy-Bojcsuk, Dóra; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz őssejtekből kifejlődött makrofágok szövetspecifikus fenotípusaik létrehozásával kulcsfontosságú szerepet töltenek be a gyulladásos folyamatok kialakulásában és felszámolásában egyaránt, ugyanakkor a makrofág génszabályozás aktiváló és gátló folyamatainak elkülönítése nagy kihívást jelent és emellett a gátló hatásoknak csak nagyon kis hányada ismert. Jelen szakdolgozatom témáját a lipopoliszachariddal (LPS-sel) kezelt vad típusú és Bach1-deficiens csontvelő eredetű makrofág sejteken végzett RNS és ChIP szekvenálási adatok bioinformatikai alapelemzése és integrálása képezte.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Candida auris YAP1 gén deléciós mutáns előállítása és fenotípusos jellemzésePápai , Ildikó; Pócsi, István; Benkő, Zsigmond; Papp, László Attila; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA Candida auris YAP1 gén deléciós mutáns előállítása és fenotípusos jellemzéseTétel Korlátozottan hozzáférhető A DNS metiláció génexpressziós változásainak nyomon követése mechanikailag stimulált in vitro porckultúrákbanHorváth, Zsaklin Zsanett; Zákány, Róza; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetMivel az ízületi porc regenerációja rendkívül lassú folyamat, ezért különösen nagy szükség van olyan kutatásokra, amik a regeneráció mögötti molekuláris folyamatokat segítenek megérteni. A dolgozatom célja az volt, hogy megnézzük a mechanikai ingerlés milyen hatással van a DNS metiláció specifikus génjeinek génexpressziójára. Mindezeket csirkeembriók végtagtelepeiből izolált kondroprogenitor sejtekkel vizsgáltuk. A primer porcosodó kultúrák az in vitro porcfejlődés meghatározott napjain mechanikai stimulációt kaptak és ezek alapján figyeltük a változásokat.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A hasadó élesztő sejtek transzkripciójának vizsgálataBettenbuk, Csilla; Batta, Gyula; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz élelmiszerek tartósítása egy olyan folyamat, amelyet az emberiség már évezredek óta alkalmaz, azonban ez a terület mind a mai napig bővül és fejlődik azért, hogy a tartósítás egy biztonságosabb és hatékonyabb folyamattá válhasson. Számos kísérlet bizonyítja, hogy a hagyományos tartósítószerek és adalékanyagok többsége mellékhatásokat okoz, amely az emberek és állatok szervezetét egyaránt károsítja. Ezen vegyületek hosszan tartó felhalmozódás esetén rákkeltő hatásúak lehetnek, továbbá gyomor-és bélrendszeri panaszokat is okozhatnak. Ezen ismeretek tudatában, az emberek érdeklődést mutatnak olyan élelmiszerek fogyasztása iránt, amelyek természetes összetevőket tartalmaznak, szintetikus anyagok nélkül. Az élesztők a környezetben mindenütt előfordulnak, és több növényi kórokozó antagonistáiként ismertek. Ezen képességükön felül, az egyszerű tenyésztési igényeiknek és meghatározott biobiztonsági vonatkozásuknak köszönhetően, sok élesztőgombát ígéretesnek találnak a biológiai kontroll területén történő alkalmazásra, különféle biológiai növényvédő szerek fejlesztésére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A hialuronsav jelentősége az élő szervezetben, felhasználása, valamint előállításaNagy, Fruzsina; Fekete, Erzsébet; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetSzakdolgozatom célja, hogy átfogó ismertetést adjon a hialuronsavról, bemutatva többek között a szerkezetét, a szervezetben betöltött szerepét, bioszintézisét, lebontását, valamint a felhasználásának módjait. Mindezek mellett, a dolgozat egyik fő részeként bemutatásra kerülnek a hialuronsav előállításának módjai, különös tekintettel a bakteriális fermentáción alapuló eljárásra.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A keleti vándorsáska (Locusta migratoria) polifenizmusaCsipkés , Nóra; Németh, Zoltán; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA szakdolgozat a keleti vándorsáska (Locusta migratoria) biológiájára összpontosítva részletesen elemzi ennek a rovarnak a testfelépítését, szaporodását és élőhelyeit. A sáskajárás jelenségét a klímaváltozással összefüggésben vizsgálva bemutatja, hogyan érinti ez a jelenség különböző területeket, és milyen változások következnek be az éghajlati változások hatására. A dolgozat továbbá áttekinti a polifenizmus fogalmát, kiemelve más természeti példákat is. A keleti vándorsáska polifenizmusát részletesen elemezve a fiziológiai, morfológiai és viselkedésbeli változásokat ismerteti. Az okok feltárásához a kutatás kitér a polifenizmus kiváltó ingereire, és részletesen elemzi az epigenetikai mechanizmusok szerepét, beleértve a DNS-metilációt, a hiszton módosulásokat, a nem kódoló RNS-eket és az anyai/apai hatásokat is. A szakdolgozat eredményei hozzájárulnak a keleti vándorsáska biológiájának és polifenizmusának, valamint a sáskajárás mélyebb megértéséhez.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A kovász: tradíció, tudomány és egészség a fermentáció mellettEgyüd, Ármin Bendegúz; Molnár, Ákos Péter; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA kovászos kenyér mikrobiológiai szemszögből nézve egy csodálatos és komplex ökoszisztéma, ahol a kémia, biológia és gasztronómia találkozik. A kovász, amely a kovászos kenyér szívét képezi, egy élő kultúra, amely élesztőgombákból és baktériumokból álló szimbiotikus közösséget tartalmaz. Ez a természetes fermentációs folyamat a mikrobiális együttműködés kiváló példája, ahol különböző mikroorganizmusok kölcsönhatása alakítja ki a kovászos kenyér egyedi tulajdonságait.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A mangán Aspergillus niger citromsav fermentációjára gyakorolt hatásaHunyor, Gergely; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA citromsav biológiai szerepe és biokémiai előállítási útvonalai. A citromsav ipari felhasználásának és gazdasági szerepének ismertetése. Citromsav termelő iparág múltja és forradalmasítása. Az Aspergillus niger fonalas gombafaj biológiájának, élőhelyének, morfológiájának és az átala termelt, citromsav fermentációjának bemutatása. Hasonló körülmények között végbemenő mangános és mangán mentes citromsav fermentáció eredményeinek összehasonlítása. Morfológiai változások vizsgálata a két fermentáció ideje alatt.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A meggy fermentálása a nem kioldható antioxidánsok kinyerése érdekébenPetrus, Kincső; Kun-Nemes, Andrea; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetNapjainkban egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az étrendi antioxidáns bevitel fordított arányosságban áll egyes kórképek, és betegségek kialakulásával. Emellett tanulmányok igazolják, hogy a gyümölcsök és zöldségek preventív hatást fejtenek ki az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásával szemben. Azonban az ezen területen végzett vizsgálatokban főként csak az extrahálható polifenolokat vizsgálnak, holott már több kutatás is bizonyította, hogy a mátrixhoz kötött polifenolok jelentős pozitív hatással rendelkeznek az egészségünkre nézve. Ezen vegyületek a bélflóra különböző mikroorganizmusainak hatására bomlanak le. Ezen folyamatot alpul véve az alkoholos és a tejsavas fermentáció hatásait vizsgáltam a meggy nagy antioxidáns kapacitású antocianin vegyületeire, és megkíséreltem a procianidin B1 és a flavan-3-ol vegyületek mennyiségi meghatározását.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A mikrocisztin-LR és a cylindrospermopszin hatásai emberi fogyasztásra alkalmas növényekreTóth, Zalán Róbert; Garda, Tamás; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz emberi fogyasztásra alkalmas növénytermesztés számára kihívásokat jelent a toxikus cianobaktérium- vízvirágzások növekvő előfordulása. Dolgozatomban két cianobakteriális toxin, a mikrocisztin-LR és a Cylindrospermopszin hatásait tekintem át különböző élelmiszeripari növények növekedésére, fejlődésére és minőségére vonatkoztatottan. A dolgozat során kitérek ezen cianobakteriális toxinok növényekre gyakorolt biokémiai hatásaira, felhalmozódására az ehető növényi szövetekben és a toxinok talajban történő biohasznosulásának mértékére is. Dolgozatom felhívja a figyelmet arra is, hogy e veszélyes toxinok káros hatással lehetnek az emberi egészségre és fontosnak tartja a cianotoxinok jelenlétének csökkentését.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A nyomelemek hatása az Aspergillus nemzetség tagjairaFöldi, Mónika Ilona; Karaffa , Levente; Bíró, Vivien; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetAz Aspergillus nemzetség tagjait számos helyen megtalálhatjuk a biotechnológiai tevékenységek során, mint citromsav gyártás, itakonsav gyártás. Ezeket a termékeket a mindennapi életünk során több helyen is megtalálhatjuk, mint például élelmiszer adalékként. A nyomelemek is nagy jelentősége bírnak ezekben a folyamatokban. Azon kívül, hogy olyan fémek tartoznak bele, mint például cink és mangán. A fermentációk során a bioreaktorokban, attól függően, hogy milyen koncentrációban érhetőek el, tudják a termékek hozamát növelni egy bizonyos mértékig, esetenként csökkenteni. A nyomelemek mennyiségét a fermentáció folyamán több kutatócsoport is vizsgálta és keresik azt az optimális mennyiséget és összetételt, hogy hatékonyabban történjen a hozam kitermelése.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A nyomelemektől a citromsavig: az Aspergillus alapú technológiában rejlő innovációRab, Polett; Karaffa, Levente; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA mangán egyik legfontosabb szerepe a gombákban az Aspergillus niger citromsavtermelésére gyakorolt hatása. A mangán azért fontos, mert számos enzim kofaktora a citromsavtermelésben részt vevő anyagcsereútvonalakban. A mangán gombák anyagcseréjére gyakorolt hatásának hátterében álló bonyolult mechanizmusok megértése ígéretes lehetőségeket kínál az Aspergillus alapú citromsavtermelő technológia fejlesztésére.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A rovarpatogén gombák géndeléciós és génduplikációs eseményeinek szerepe a patogenitásbanNádudvari, Sándor; Prof. Dr. Pócsi, István; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA rovarpatogén gombák géndeléciós és génduplikációs eseményeinek szerepe a patogenitásbanTétel Korlátozottan hozzáférhető A rumok előállítása, típusai és tulajdonságaik, a mikrobák hatása a rumok tulajdonságairaSzabó , Márk Rómeó; Fekete, Erzsébet; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetA szakdolgozatom elkészítése során az volt a feladatom, hogy ismertessem a rumkészítés lépéseit, a lejátszódó biokémiai folyamatokat és mutassak be néhány speciális erjesztési technikát. Az irodalmi áttekintésből fontos információt szerezhetünk a rum eredetéről, összetételéről, megtudhatjuk, hol vannak a legfőbb rumtermelő vidékek. A rum történelmileg, képekben és ízekben gazdag ital, amely fűszerekkel és ízesítőszerekkel társul. Kivételes a szeszes italok között, mert termékválasztéka, felhasználási módja és változatos felhasználási lehetőségei miatt italként és ízesítő összetevőként is felhasználható. A rum, akárcsak a whisky és a konyak, a hordóban érlelt termékek hagyományaihoz hasonlóan nemes szeszes italnak tekinthető.Tétel Korlátozottan hozzáférhető A Schizosaccharomyces japonicus feltételezett trichotecénnel szembeni rezisztencia génjeinek expressziójának vizsgálata dezoxinivalenol (DON) toxin kezelés hatásáraZsidai, Anna; Batta, Gyula; DE--Természettudományi és Technológiai Kar--Biotechnológiai IntézetDiplomadolgozatomat a biokontroll tárgykörében készítettem el, amely során a Schizosaccharomyces japonicus nevű hasadóélesztő esetében vizsgáltam azon gének expresszióját, melyek feltételezhetően szerepet játszanak a trichotecénekkel szembeni rezisztencia kialakulásában. A biokontroll egyre fontosabbá válik, mivel folyamatosan növekszik az igény a vegyszermentes élelmiszerekre, valamint egyes növényi kártevők rezisztenssé váltak a kémiai vegyszerekre. Célom az volt, hogy dezoxinivalenol (DON) trichotecén típusú toxinjának hatását megvizsgáljam az esetleges Sch. japonicus trichotecén rezisztenciáért feltételezetten felelős gének transzkripciójára. Kísérleteim során a DON-nal kezelt és DON-nal nem kezelt sejteket vizsgáltam. A cél megvalósítása érdekében RNS-t izoláltam, melyből a későbbiekben cDNS-t szintetizáltam, végezetül qRT-PCR segítségével mértem a génexpresszió mértékét. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a feltételezett gének egy része adott választ a dezoxinivalenollal történt kezelésre.